PVD martā konstatē biodrošības pārkāpumus 11,7% no pārbaudītajiem mājputnu turētājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saistībā ar valdības apstiprinātajiem grozījumiem noteikumos par biodrošību putnu gripas draudu dēļ martā ir pārbaudījis vairāk nekā 350 saimniecības, kas nodarbojas ar mājputnu turēšanu, un 41 gadījumā konstatējis pārkāpumus biodrošības jomā, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Pēc aģentūras LETA aplēsēm PVD martā konstatējis pārkāpumus 11,7% gadījumu.

Pēc Meisteres teiktā, pārkāpēji ir brīdināti un aicināti pārkāpumus novērst. Pēcāk 13 saimniecībās atkārtotās pārbaudēs PVD konstatējis, ka neatbilstības novērstas. Saimniecībās, kurās konstatēti biodrošības pārkāpumi, lielākoties tiek turētas vistas, bet atsevišķās saimniecībās arī zosis, pīles un tītari.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja norādīja, ka PVD arī aprīlī un maijā turpinās pārbaudīt saimniecības, kas nodarbojas ar mājputnu turēšanu, iekams beigsies noteiktie mājputnu turēšanas ierobežojumi.

Jau ziņots, ka šā gada 1.martā stājās spēkā valdības apstiprinātie grozījumi noteikumos par biodrošību, kas saistībā ar putnu gripas draudiem paredz trīs mēnešu aizliegumu turēt mājputnus ārpus kūtīm. Tie paredz, ka laikā no 1.marta līdz 2017.gada 31.maijam visi mājputni jātur slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem, kā arī ir aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un olām.

Tāpat aizliegti tirgi, izstādes, skates un citi pasākumi ar mājputnu piedalīšanos. Mājputnu dzirdināšanai aizliegts izmantot virszemes ūdenskrātuvēs iegūtu ūdeni, savukārt saimniecības darbiniekiem jābūt nodrošinātiem ar darba vai maiņas apģērbu un apaviem.

Biodrošības pasākumos iekļauts, ka mājputnu barošanu un dzirdināšanu jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, kā arī mājputnu barību un pakaišus jāuzglabā tā, lai novērstu savvaļas putnu piekļūšanu.

Noteikumi arī paredz, ka īpašniekam jāierobežo nepiederošu personu piekļūšanu mājputnu turēšanas vietām. Savukārt gadījumos, kad ir aizdomas uz mājputnu saslimšanu, piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota mājputnu masveidīga bojāeja, novēro akūtu asiņainu diareju, smakšanu, putniem parādās elpošanas ceļu infekcijas slimības pazīmes, nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajai struktūrvienībai.

Tāpat noteikts, ka mājputnu novietnē aizliegts ienest savvaļas putnu līķus, savvaļas putnu līķu daļas vai jebkādu citu inficētu materiālu vai priekšmetu, kas var būt infekcijas slimības izplatītājs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu