Vienkārši nošauts suns - Kadagā nežēlība pret mājdzīvniekiem nav retums

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzīvnieku patversme un mājas zoo "Mežavairogi"

Lode pierē un, iespējams, kādam atkrita darbošanās ar četrus gadus vecu, brūnu Stafordšīras terjera suņu puiku, vēsta LNT raidījums «Degpunktā». Ādažu pašvaldības policija Kadagas meža masīvā atradusi dzīvnieka līķi ar šautu brūci galvā.

Šobrīd dzīvnieku patversmes «Mežavairogi» darbinieki, sadarbojoties ar Valsts policiju, mēģina noskaidrot, kas ir suņa saimnieki. «Labā ziņa ir tā, ka sunim bija mikročips. Sliktā ziņa, ka mikročips nav reģistrēts. Te parādās vēl viena iezīme mūsu valstī, ka diemžēl ļoti daudz sačipēti suņi, bet vetārsts nav izstāstījis, ka šī reģistrācija ir nepieciešama, jo varbūt kādreiz kādam suns ir nozagts un cilvēks tiešām domā, ka pēc mikročipa numura kaut ko varēs atrast, bet, ja čips nav reģistrēts, tad neko atrast nevar,» raidījumam pastāstīja dzīvnieku patversmes pārstāve Danuta Priede.

«Te ir ļoti svarīgi saprast cilvēkiem – ja mēs suni iezīmējam, mēs viņu pasargājam. Mēs vismaz varam, kaut līķim nolasot mikročipu, saimniekam paziņot, kas ir noticis,» piebilda patversmes pārstāve.

Viņa arī pastāstījusi, ka

dzīvnieki ar šādām brūcēm tiekot atrasti diezgan bieži. Arī Kadagā dzīvojošie apstiprina, ka mājdzīvnieku līķus ciematā redz ik pa laikam.

Sākot ar šo gadu, ikvienam sunim vajadzētu būt čipotam un reģistrētam. Tieši otrais solis – reģistrēšana – esot tas, kas bieži vien paliek neizdarīts.

Šobrīd reģistrēti vairāk nekā 92 tūkstoši suņu, taču tā esot labi ja viena trešā daļa no visa Latvijā esošo suņu skaita.

Dzīvnieku patversmes pārstāve norāda uz vetārstu vainu, kas nepietiekami informē savus klientus. Reģistrēšanu varot veikt arī pats suņa saimnieks internetā vai vēršoties pašvaldībā.

Priede esot apņēmības pilna atrast nogalinātā suņa saimniekus.

Šobrīd tiek apzināti vairāki vetārsti, kas varētu būt suni čipojuši. Palīdzēt aicināti arī citi sabiedrības locekļi.

Raidījumā norādīts nogalinātā suņa mikročipa numurs – 941000018723688.

«Jebkurā gadījumā atceramies, ka kāda dzīva organisma nāvei tomēr ir kaut kādos likuma rāmjos jāierakstās. Es saprotu, ka tas ir tikai suns, bet, par laimi, Latvijā ir dzīvnieku aizsardzības likums, kas nosaka, kādā veidā mēs drīkstam nonāvēt savu mājdzīvnieku. Šāviens pierē apdzīvotā vietā nav to starpā,» norāda Priede.

Par atrastu dzīvnieka līķi jāsazinās ar sava novada pašvaldības vai Valsts policiju, informē raidījumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu