Saeimas komisija neatbalsta savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs

TVNET/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien neatbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs.

Komisija vērtēja šo likumprojektu pirmajā lasījumā, un deputātiem nebija vienprātības šajā jautājumā - likuma grozījumus atbalstīja trīs parlamentārieši, viens bija pret, bet pieci atturējās. Par šo priekšlikumu deputāti vēl lems parlamenta sēdē.

Pirms komisijas sēdes pie Saeimas vairāki cilvēki piketēja pret aizliegumu izmantot dzīvniekus cirka izrādēs. Viņi arī dalīja garāmgājējiem skrejlapas, kurās aicināts atbalstīt cirku un parakstīt iniciatīvu portālā «manabalss.lv» par cirku ar dzīvniekiem.

Savukārt vakar «Dzīvnieku brīvība» Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā «Par cilvēcīgu cirku», kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā, informēja organizācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Kā ziņots, grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā aizliedz savvaļas sugu dzīvnieku - gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu - apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Šī norma attiecināma gan uz ceļojošajiem cirkiem, kas reģistrēti Eiropas Savienībā un var brīvi pārvietoties tās robežās, gan uz trešo valstu ceļojošajiem cirkiem. Aizliegums neattiecas uz priekšnesumiem, kuros uzstājas mājas vai lauksaimniecības dzīvnieki.

Likumprojektā arī precizētas normas, lai pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par zinātniskiem mērķiem izmantojamo dzīvnieku aizsardzību noteiktās prasības.

Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu