PVD: ĀCM ievazāšanu «Rukās» varēja veicināt trīs nepilnības biodrošības sistēmā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ievazāšanu SIA «Ancers» apsaimniekotajā Krimuldas novada fermā «Rukas» varēja veicināt trīs nepilnības biodrošības sistēmā, tostarp jaunpienākušo darbinieku zināšanu trūkums par biodrošības prasībām, atbilstošas transporta dezinfekcijas trūkums un nepilnības darbinieku ēdināšanā, pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Meistere pastāstīja, ka, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu Krimuldas novietnē, PVD konstatējis nepilnības biodrošības sistēmā. Tostarp novietnē bijusi pārāk liela personāla mainība un PVD nav guvis pārliecību, ka jaunie darbinieki ir pietiekami instruēti un zinoši par biodrošības prasībām. Tāpat pārbaudes gaitā PVD neguva pārliecību, ka no novietnes izbraucošais transports, iebraucot atpakaļ novietnē, vienmēr tiek atbilstoši dezinficēts. PVD neguva apstiprinājumu arī tam, ka novietnes darbinieki līdzpaņemtās pusdienas ietur ārpus dzīvnieku novietnes.

Pēc Meisteres teiktā, visi iepriekš minētie faktori varēja veicināt ĀCM ievazāšanu Krimuldas novietnē.

Jau vēstīts, ka ĀCM šogad 13.janvārī skāra «Ancers» fermu «Rukas» Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā likvidētas 5023 cūkas. Savukārt 7.februārī sērga uzliesmoja otrajā fermā Salaspils novada «Bunčos», kur likvidēts vairāk nekā 8500 cūku liels ganāmpulks.

Tikmēr valdība izsludinājusi ārkārtas situāciju Krimuldas un Salaspils novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus. Ārkārtas stāvoklis ilgs līdz 17.aprīlim, tā izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā.

Tāpat vēstīts, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēta 306 dzīvniekiem 47 novadu 91 pagastā. Pērn slimība skāra 1146 mežacūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu