Piešķir vairāk nekā € 800 000 zaudējumu segšanai par «Rukās» likvidētajām cūkām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Valdībā šodien lēma par vairāk nekā 800 000 eiro piešķiršanu zaudējumu segšanai par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ likvidētajām un utilizētajām cūkām Krimuldas novada fermā «Rukas».

Kompensāciju piešķirs no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Zemkopības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts par faktiski iztērētajiem līdzekļiem paredz, ka SIA «Grow Energy» par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu iznīcināšanu samaksās 100 099 eiro.

PVD par izdevumiem dzīvnieku nogalināšanai Krimuldas pagasta novietnē piešķirs 21 977 eiro, bet par blakusproduktu iznīcināšanu īpašajā iekārtā «Hurican PRO 1000» izmaksās 5827 eiro.

Saimniecības «Rukas» apsaimniekotājs SIA «Ancers» saistībā ar 5023 cūku likvidēšanu no valsts saņems kompensāciju 695 304 eiro apmērā, ko papildinās kompensācijas par iznīcināto lopbarību, fermas inventāru un dezinfekcijas līdzekļiem. Šīs summas apjoms vēl tiek aprēķināts.

Kā ziņots, trīs gadu laikā, kopš Latvijā ievazāts ĀCM, tā profilakses un apkarošanas pasākumiem izlietoti vairāk nekā 13 miljoni eiro. No šīm izmaksām mājas cūku īpašniekiem kompensācijās par kopumā apmēram 14 000 cūku likivdēšanu sērgas skartajās novietnēs, kā arī kompensācijās par tirdzniecības traucējumiem izmaksāti 2 332 386 eiro.

Tāpat vēstīts, ka ĀCM šogad 13.janvārī skāra «Ancers» fermu «Rukas» Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā likvidētas 5023 cūkas. Savukārt 7.februārī sērga uzliesmoja otrajā fermā Salaspils novada «Bunčos», kur likvidēts vairāk nekā 8500 cūku liels ganāmpulks.

Tikmēr valdība izsludinājusi ārkārtas situāciju Krimuldas un Salaspils novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus. Ārkārtas stāvoklis ilgs līdz 17.aprīlim, tā izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā.

Tāpat vēstīts, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēta 177 dzīvniekiem 40 novadu 61 pagastā. Pērn slimība skāra 1146 mežacūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu