ĀCM skartajos Salaspils «Bunčos» šodien tiek likvidētas pēdējās cūkas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā Salaspils novada cūku novietnē «Bunči» šodien tiek likvidētas pēdējās cūkas, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

«Šodien plānojam pabeigt cūku likvidēšanu - kopumā likvidēto dzīvnieku skaits pārsniegs 8500. Turpmākajās dienās turpināsies utilizēšana, kas varētu ilgt līdz nedēļas nogalei. Tikmēr PVD novietnē veic slimības apkarošanas pasākumus,» sacīja Lamberga.

Likvidēto dzīvnieku liemeņus utilizē īpašās iekārtās, šos darbus veic Limbažu novada uzņēmums SIA «Grow Energy».

Kā ziņots, «Bunčos» ĀCM uzliesmoja 7.februārī. Savukārt mēnesi iepriekš, 13.janvārī sērga skāra fermas īpašnieka, SIA «Ancers» novietni «Rukas», kas atrodas Krimuldas novadā un kurā tika turētas 5023 cūkas, tostarp vērtīgs ģenētisks materiāls.

Kopējās izmaksas par «Rukas» cūku likvidāciju, kas ietver samaksu PVD darbiniekiem, «Grow Energy», kā arī kompensāciju dzīvnieku īpašniekam, varētu sasniegt 800 000 eiro, šo rīkojumu projektu plānots skatīt valdības sēdē rīt, 14.februārī.

Tikmēr valdība izsludinājusi ārkārtas situāciju Krimuldas un Salaspils novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus. Ārkārtas stāvoklis ilgs līdz 17.aprīlim, tā izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā. Pārsvarā tas saistīts ar operatīvu dzīvnieku likvidēšanu un blakusproduktu iznīcināšanu.

Tāpat vēstīts, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēta 177 dzīvniekiem 40 novadu 61 pagastā. Pērn slimība skāra 1146 mežacūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu