Cūku mēris Rīgas zoodārzu neskar, lems, kā pasargāt putnus

Evija Hauka
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

No iespējamās putnu gripas, kas jau uzliesmojusi 12 Eiropas valstīs, liekot iznīcināt vairākus miljonus mājputnu, nav pasargāti arī Rīgas zooloģiskā dārza putni. Zoodārzā mīt vairāk nekā 200 putnu, pārstāvot vairāk nekā 60 sugu. Par to, kā nosargāt daudzveidīgos putnus, zoodārza speciālisti spriedīs tuvākajā laikā. Savukārt cūku Rīgas zoodārzā nav – pēdējais suķis no dzīves šķīrās pērnajā vasarā. Līdz ar to ierobežojumi, kas noteikti saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu, zoodārzu neskar, TVNET skaidro Rīgas zooloģiskā dārza Izglītības un informācijas nodaļas pārstāvis Māris Lielkalns.

Ceram, ka izdosies

«Putnu gripa skar visus putnus, ne tikai vistveidīgos, tāpēc iespējamie drošības pasākumi šobrīd ir aktuāla tēma,» skaidro Lielkalns. Turklāt putni tiek eksponēti gan iekštelpās, gan ārā. Zoodārza filiālē «Cīruļi», kas atrodas Kalvenes pagastā, uzturas dažas mežacūkas – no apmeklētāju acīm norobežotā, slēgtā telpā, kurai var piekļūt tikai personāls. «Ceram, ka izdosies izglābt,» saka filiāles vadītājs Arnis Bergmanis.

Arī vienīgā grūsnā sivēnmāte tiekot sargāta kā acuraugs.

Līgatnes dabas takās sešas mežacūkas no apmeklētāju acīm netiek slēptas un no attāluma būs aplūkojamas arī turpmāk, TVNET stāsta zvērkope Velga Vītola. Dzīvnieki ir veseli un jūtas labi. «Mežacūku voljeram mēs cilvēkus klāt nelaižam. Tomēr, ejot pa taku garām lūšu mājai, cūkas var gan sadzirdēt, gan saost, gan tālumā saskatīt. Ir pilnīgi izslēgts, ka mūsu cūku bariņam – senioram Ansim un viņa četrām dāmām – varētu piekļūt savvaļas mežacūkas,» stāsta Vītola. Viņa atzīst, ka

vislielākais drauds mežacūkām tomēr ir cilvēks, kurš varētu voljerā ievazāt nāvējošo infekciju.

«Šā iemesla dēļ mēs jau vairākus gadus nerīkojam ozolzīļu vākšanas akciju. Ja rupji nepārkāpj noteikumus, kāpjot pāri nožogojumam, iemest kaut ko voljerā nav iespējams.» Savukārt pūču māja, kurā uzturas urālpūce, divi ūpji, ausainā pūce un apodziņš, ir noslēgta no ārpasaules, tāpēc zvērkope ir pārliecināta, ka putnu gripa to neskars. Viņa piebilst, ka

trīs Līgatnes dabas takās dzīvojošie lāči kļūs aktīvi un pametīs māju, līdzko gaisa temperatūra nokritīsies līdz nullei.

«Mūsu lapsai, kura patiesībā ir puika, patīk izrādīties apmeklētājiem. Pamanāma ir arī cauna un vāveres,» saka Vītola.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu