ĀCM skartās saimniecības pārstāvis: Tas viss ir prātam neaptverams

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

«Tas viss ir prātam neaptverams,» Āfrikas cūku mēra atklāšanu arī otrā uzņēmuma «Ancers» fermā Salaspils pagastā raidījumam «LNT Ziņas» komentēja ražošanas vadītājs Edvīns Vakss.

«Kurš var rēķināt zaudējumus tagad - cūkas jālikvidē visas. Pašlaik tiek viss organizēts - sastādīts darba plāns, organizēti darbinieki, kas to var darīt, jo te jau nav piecas cūkas, te ir kādi astoņi tūkstoši. Grūti man tagad spriest, ko tas nozīmē, kā to visu savaldīt, kā visu sakārtot, lai varētu nostāties starta pozīcijā un iet tālāk,» atzina Vakss.

Pirms trim nedēļām mēri atklāja šī paša uzņēmuma novietnē Krimuldā, un tādēļ nācās tur likvidēt 5000 cūku. «Ancera» ražošanas vadītājs nevēlējās komentēt, vai tā ir tikai nejaušība, vai tomēr kāds centies kaitēt uzņēmumam, cūku novietnē mēri ievazājot apzināti.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori paziņojuši, ka cūkas likvidēs, liekot lietā gāzi. Pēc tam dzīvnieku liemeņus utilizēs.

Cūku audzēšanas uzņēmums ir šokā, jo mēra atklāšana Krimuldā jau radīja vairāku miljonu eiro zaudējumus. Vēl līdz otrdienai bijusi cerība, ka, apsaimniekojot Salaspilī esošo cūku novietni, uzņēmums varētu atgūties, taču šobrīd uzņēmuma plāni ir neskaidri. Uzņēmumam citu fermu vairāk nav.

8000 cūku iznīcināšana Salaspils fermā būs līdz šim Latvijā lielākais vienuviet likvidējamais cūku skaits Āfrikas cūku mēra dēļ. PVD patlaban trīs kilometrus ap novietni noteicis aizsardzības zonu un desmit kilometru rādiusā - uzraudzību. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku izcelsmes produktu pārvadāšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu