Āfrikas cūku mēri pirmo reizi konstatē mežacūkai Ventspils pusē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši kopumā 23 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, tostarp divas sērgas dēļ nobeigušās cūkas pirmo reizi atrastas Ventspils novada Ances pagastā, informēja PVD.

Trīs beigti dzīvnieki šonedēļ konstatēti Mērsraga pagastā, pa diviem - Indrānu, Mārsnēnu un Valkas pagastā, bet pa vienam - Baltinavas, Lazdulejas, Stradu, Iršu, Bebru, Lēdurgas, Mālpils, Veselavas, Kaunatas, Freimaņu, Kaives un Bārbeles pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā sērga šogad konstatēta 66 dzīvniekiem 23 novadu 30 pagastos, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 mežacūkas.

Jau vēstīts, ka ĀCM mājas cūkām šogad 13.janvārī tika atklāts Krimuldas novadā cūku novietnē «Rukas», kur šobrīd pabeigta visu novietnē esošo 5023 dzīvnieku likvidācija. PVD turpina epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā mēris ievazāts novietnē.

Tikmēr valdība 17.janvārī izsludināja ārkārtas situāciju ĀCM skartajā Krimuldas, Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus, kā arī Salaspils novadā, kur atrodas otrā ACM skartās saimniecības novietne. Ārkārtas stāvokļa izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā. Pārsvarā tas saistīts ar operatīvu dzīvnieku likvidēšanu un blakusproduktu iznīcināšanu.

Saimniecības apsaimniekotāja SIA «Ancers» valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns iepriekš aģentūrai LETA atzina, ka zaudējumi par cūkām, kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro. Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana. «Ancers» šķirnes cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības «Krimulda» bāzes. Uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi - «Rukas» sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums ir vairāk nekā 8500 dzīvnieku.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu