VVD uzrauga, lai cūku līķu dedzināšana noritētu visnekaitīgākajā veidā

TVNET/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts vides dienests (VVD) piedalās ārkārtas situācijas vadībā un atbilstoši kompetencei rūpējas par to, lai Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skarto cūku līķu utilizācija noritētu videi un cilvēkiem visnekaitīgākajā veidā, pauda VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Viņa norādīja, ka utilizācija ir ārkārtas situācijai atbilstošs pasākums, un sadedzināšana atklātā sārtā ir paredzēta tikai nepieciešamības gadījumā, proti, ja esošās iekārtas nespētu tikt galā, bet, iespējams, «pie dedzināšanas sārtos nevajadzēs ķerties».

Savukārt Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP) norādīja, ka šī ir ārkārtas situācija un pagaidām DAP šajā jautājumā komentārus nesniegs.

Kā ziņots, Krimuldas novada saimniecībā «Rukas» 14.janvārī konstatēta ĀCM infekcija, kuras dēļ jāiznīcina vairāk nekā 5000 šīs fermas cūkas. Kā iepriekš atzina saimniecības apsaimniekotāja SIA «Ancers» valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns, zaudējumi par cūkām, kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro. Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana. Kopējais ganāmpulka lielums ir vairāk nekā 8500 dzīvnieku - tie nebija apdrošināti.

Valdība šodien līdz 17.aprīlim izsludināja ārkārtas stāvokli ĀCM skartajā Krimuldas novadā, tāpat arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā plānots dedzināt cūku līķus, turklāt ārkārtas stāvoklis izsludināts arī Salaspils novadā, kur atrodas otrā ACM skartā uzņēmuma novietne.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis šodien pusdienlaikā informēja, ka līdz šim likvidētas un sadedzinātas 3173 saimniecības «Rukas» cūkas, šī procedūra ar pašreizējiem resursiem tiek veiksmīgi veikta Daugavpilī un Limbažos, līdz ar to atklāta sārta veidošana Ādažu poligonā tiek izskatīta tikai kā rezerves variants.

Balodis skaidroja, ka patlaban cūku līķi tiek dedzināti speciālās iekārtās Daugavpilī un Limbažos. «Vēl jālikvidē 1851 dzīvnieks. Darbus plānots pabeigt šīs nedēļas laikā. Šobrīd nav nepieciešams izmantot Ādažu poligonu cūku līķu dedzināšanai,» sacīja Balodis.

Tāpat vēstīts, ka trīs gadu laikā, kopš Latvijā ievazāts ĀCM, tā profilakses un apkarošanas pasākumiem izlietoti 13,318 miljoni eiro. 2014.gadā ĀCM uzraudzībai un apkarošanai izlietoti kopumā 7 095 654 eiro, 2015.gadā - 3 003 998 eiro, bet pērn no 1.janvāra līdz 1.novembrim - 3 218 852 eiro.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu