Divi ar raidītāju aprīkotie lielie dumpji sasnieguši ziemošanas vietas, par trešo drošu ziņu nav

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ar raidītāju aprīkotie divi lielie dumpji ir sasnieguši savas ziemošanas vietas, bet par trešo pastāv bažas, ka tas gājis bojā, informēja Latvijas dabas fondā.

Lielie dumpji ar satelītraidītājiem aprīkoti jau aprīlī un eksperti varēja izsekot diviem pieaugušajiem dumpjiem un vienam jaunajam putnam, kurš izšķīlies tikai šogad. Putni ar raidītājiem aprīkoti, lai saņemtu jaunu informāciju par dumpju ekoloģiju gan ligzdošanas sezonā, gan pēcligzdošanas un migrācijas laikā, kā arī, lai noskaidrotu sugas biotopu izvēles likumsakarības.

Jaunākais no putniem migrāciju sāka 29.oktobrī no Ķilmju purva Tukuma novadā. Tālāk putns lidoja pāri Polijai, Austrijai, Ungārijai, Slovēnijai un Horvātijai. Tika šķērsota Adrijas jūra, Tirēnu jūra un 18.novembrī saņemts signāls no Sardīnijas.

Abi pieaugušie putni lidojumu uz ziemošanas vietām sāka 8.septembrī. Pieaugušais tēviņš, kurš visu augustu un septembra sākumu līdz aizlidošanai uzturējās Saldus novada Šķēdes pagasta Zutēnu dīķī, četru dienu laikā nolidoja aptuveni 1200 kilometrus līdz sasniedza Rands Fjorda ezeru Dānijā pie Fredericijas pilsētas.

Savukārt mātīte kopš 8.septembra veikusi aptuveni 135 kilometrus garu lidojumu dienvidu-dienvidrietumu virzienā. Līdz pat oktobra sākumam tā uzturējās Pasrojes dīķu kompleksā Lietuvā, aptuveni 30 kilometrus no Mažeiķiem.

Abu pieaugušo putnu atrašanās vietas nav mainījušās, līdz ar to ornitologi lēš, ka ir pamats zināmām bažām par pieaugušās mātītes likteni. Pēdējais signāls no Pasrojes dīķu kompleksa Lietuvā saņemts 19.oktobrī, pēc šī datuma pagaidām jaunu koordinātu nav.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu