Rīgas cirks joprojām iebilst pret savvaļas dzīvnieku aizliegumu izrādēs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Roman Pilipey / EPA

VSIA «Rīgas cirks» savā darbības stratēģijā 2017.-2020. gadam, kas patlaban ir iesniegta Kultūras ministrijā (KM), joprojām iebilst pret savvaļas dzīvnieku aizliegšanu cirka izrādēs.

Cirks stratēģijā norādījis savas stiprās un vājās puses, kā arī iespējas un draudus. Draudu vidū cirks minējis tirgus pieprasījuma samazināšanos, pircēju gaumes izmaiņas, politisko ietekmi, sezonalitāti, ārējās vides ietekmi, kā arī likumdošanas ietekmi.

Vienā no stratēģijas nodaļām cirks analizējis dažādus aspektus, kas saistīti ar savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā. «Rīgas cirka apmeklētāju aptauja liecinājusi, ka vairāk nekā 95% apmeklētāju uz cirka izrādi nākuši tieši dzīvnieku dēļ,» teikts stratēģijā.

Vienlaikus cirks apkopojis statistiku par izrādēm bez jebkādiem dzīvniekiem, turklāt cirka secinājums - «skatītājiem nav interesants cirks bez dzīvniekiem».

Tāpat stratēģijā norādīts, ka Zemkopības ministrijas pārtikas un veterinārā dienesta speciālistu arguments, ka savvaļas sugu dzīvniekiem nav iespējams nodrošināt tādas labturības prasības, kādas būtu nepieciešamas, neiztur kritiku. «Šī nostāja līdzinās vēlmei neko nedarīt. Labāk aizliegt, lai nekas nav jādara,» skaidrots stratēģijā.

Rīgas cirks stratēģijā atzīmē, ka gadījumā, ja Latvijas likumdošana noteiks aizliegumu izmantot cirkā dzīvniekus, kā alternatīvu kapitālsabiedrība apsver iespēju piedāvāt «kostimizētu multiplikācijas filmu tēlu uzstāšanos».

Jau ziņots, ka KM uzskata, ka Rīgas cirka turpmākai darbībai nepieciešamas pārmaiņas - tam jākļūst par daudzfunkcionālu un laikmetīgu cirka mākslas, mūzikas, dejas un citu starpdisciplināru pasākumu norises vietu. Turklāt īpaši jāattīsta cirka mākslas izglītības un rezidenču programmas, rēķinoties ar to, ka no 2018.gada būs jāatsakās no savvaļas dzīvnieku izmantošanas cirka priekšnesumos.'

Tāpat ziņots, ka ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs pērn oktobra sākumā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē 9.novembrī tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Tikmēr KM 5.februārī izvirzījusi prasību Rīgas cirkam izstrādāt darbības stratēģiju 2017.-2020. gadam, paredzot tajā pāreju uz darbības modeli bez savvaļas dzīvnieku izmantošanas priekšnesumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu