Nīderlandē putnu gripas dēļ nokautas 190 000 pīļu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nīderlandes fermā, kur konstatēta pīļu inficēšanās ar īpaši lipīgu putnu gripas vīrusa paveidu, pēc amatpersonu rīkojuma nokauts 180 000 pīļu, bet saimniecībās, kas atrodas kilometra rādiusā ap šo fermu, - vēl 10 000, vēsta mediji.

Šobrīd tiek novērotas vēl trīs putnu fermas, kas atrodas trīs kilometru rādiusā ap minēto fermu, kas atrodas apmēram 70 kilometrus uz rietumiem no Amsterdamas, bet desmit kilometru rādiusā noteikts putnu gaļas un tās izstrādājumu transporta aizliegums.

Analīzes liek domāt, ka putni inficējušies ar vīrusa paveidu H5N8. Tas tiek uzskatīts par ārkārtīgi infekciozu putniem, lēšot, ka aptuveni 30% inficēto putnu neizdzīvo, bet «nav pārāk bīstams cilvēkiem», vēsta sabiedriskā raidorganizācija NOS.

Pagājušās nedēļas laikā par putnu gripas, galvenokārt sevišķi patogēnā H5N8 vīrusa izplatību, ziņots Dānijā, Vācijā, Polijā, Ungārijā un Austrijā.

Lai ierobežotu slimības izplatīšanos, Nīderlande aizliegusi pīļu medības un slēgusi privātos zoodārzus.

Kā vēsta Nīderlandes mediji, Roterdamas ostā valsts rietumos vīrusa H5N8 klātbūtne tika konstatēta vairākiem beigtiem ūdensputniem, bet Markermēra ezera krastos netālu no Amsterdamas šomēnes atrasti aptuveni 1250 beigti savvaļas putni.

Putnu gripa ir infekcijas slimība, kas viegli izplatās mājputnu vidū, bet vienīgie apakštipi, ar kuriem, ciktāl šobrīd zināms, var inficēties cilvēki, ir H5N1 un H7N9. Cilvēku vidū mirstības procents ir augsts - aptuveni 60% inficēto cilvēku šī slimība izrādījusies nāvējoša.

2003.gadā Nīderlandē putnu gripas dēļ tika iznīcināti gandrīz 30 miljoni putnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu