/nginx/o/2018/07/09/8516510t1h331c.jpg)
Šodien, 10.novembrī, Latvijā svin Mārtiņdienu, un tradicionāls šīs dienas ēdiens Latvijā ir zoss cepetis. Kopš seniem laikiem tomēr galvenais Mārtiņdienas ēdiens bijis gaiļa vai vistas cepetis, tagad ierastais zoss cepetis ir ienācis vēlāk no vācu virtuves tradīcijām.
/nginx/o/2018/07/09/8516498t1h56b8.jpg)
Zoss, pildīta ar kartupeļiem un āboliem
NEPIECIEŠAMS
- 4 kg zoss
- 4 vidēji kartupeli, nomizoti
- 2 lieli āboli, serdes izņemtas un sagriezti palielos gabalos
- 3 lielas ķiploku daivas, 20 g, smalki sakapātas
- 60 g sīpolu, smalki sakapāti
- 10 timiāna zari
- 10 salvijas lapiņas
- 2 tējk. piparu
- 1 tējk. sāls
- 50 g medus
- jūras sāls ierīvēšanai
- svaigi malti melnie pipari ierīvēšanai
PAGATAVOŠANA
- Katliņā uzvāri ūdeni un, kad tas vārās, liec iekšā kartupeļus, kuri sagriezti sešās daļās. Vāri kādas 20 minūtes, kamēr tie mīksti. Nokās un ļauj padzist.
- Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Sagatavo dziļu pannu, jo zosij iztek daudz tauku.
- Nomazgā un nosusini zosi no iekšpuses un ārpuses. Iekšpusē ierīvē ar sāli un pipariem.
- Bļodā sajauc ābolus, sīpolus, kartupeļus, ķiploku, timiānu, salviju, piparus un sāli ar medu. Pildi to visu zoss vēderā. Aizsien kājas un sasien spārnus.
- Liec zosi pannā. Sadursti visapkārt ar dakšiņu, ierīvē ar sāli un pipariem. Liec krāsnī, tuvāk apakšai, un cep trīs stundas. Ja liekas, ka tā par ātru paliek brūna, pārklāj kādā brīdī ar foliju un pirms ņemšanas ārā noņem foliju, lai āda nedaudz apcepas un paliek kraukšķīga.
- Izņem ārā, atdzesē 10 minūtes un pasniedz.*
*http://www.cetrassezonas.lv
/nginx/o/2018/07/09/8516502t1hf8f9.jpg)
Pildīta zoss ar kāpostiem
NEPIECIEŠAMS
- Zoss
- 1 kg skābētu kāpostu
- 2 sīpoli
- 8 āboli
- 6 burkāni
- 8 kartupeļi
- Garšvielas – sāls, cukurs, malti melnie pipari
Zoss ķermeni no abām pusēm ieberzē ar sāli un melnajiem pipariem.
Zoss cepeša pildījums
Sagriež sīpolu un kopā ar skābajiem kāpostiem sasautē. Pieber cukuru, sāli un pievieno 3 daiviņās sagrieztus ābolus. To visu mazliet vēl pasautē. Zoss pildījums ir gatavs!
Ņemam ietaukotu cepamo plāti, liekam uz tās zosi. Kāpostu un ābolu pildījumu pilda zoss vēderā. Kad tas izdarīts, zosi aizšuj ar diegu. Ja nepieciešams, kakla daļu saspraužam ar koka irbulīšiem, lai pildījums nekrīt ārā.
Zosi pagriežam uz vēdera, pielejam nedaudz ūdens un liekam cepeškrāsnī. Sākumā cepam 220 grādos, pēc tam – 180 grādos. Ja zoss trekna, tad cepot iztek daudz tauku. Tie jānosmeļ, lai tā nesadegtu. Lai cepetis būtu irdenāks, ieteicams zosi 20 minūtes pirms gatavības pārlaistīt ar dažām karotēm auksta ūdens. Zoss cepšanas ilgums ir atkarīgs no zoss vecuma un lieluma.
/nginx/o/2018/07/09/8516505t1h674c.jpg)
Mārtiņdienas zoss ar seleriju
- 1 zoss (4 - 5 kg)
- pusotrs klaips baltmaizes, sagriezts kubiņos
- 1 maza smalkos gabaliņos sagriezta selerijas sakne
- 4 kubiņos sagriezti sīpoli
- 4 gabaliņos sagriezti āboli
- 200 g samalta speķa
- 100 g samaltu zoss aknu
- 150 g miltu
- 2 ēdamkarotes skāba krējuma
- 1 l ūdens
- eļļa
- sāls, pipari, salvija
Selerijas sakni, sīpolus, ābolus, speķi un zosu aknas sajauc un kopā ar eļļu, sāli, pipariem un salviju (pēc garšas) apcep pannā.
Apceptos produktus sajauc ar baltmaizi un sapilda zosī.
No ārpuses zosi apziež ar sāli, pipariem un salviju. Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā.
/nginx/o/2018/07/09/8516508t1h12f2.jpg)
Zoss cepetis ar brendiju un plūmēm
NEPIECIEŠAMS
- zoss
- rupjais sāls
- kadiķa ogas
- antonovka vai citi skābi āboli
- žāvētas plūmes
- krustnagliņas
- brendijs
PAGATAVOŠANA
Zosi ierīvē ar rupjās sāls un saberztu kadiķa ogu maisījumu. Izņem ārā liekos taukus, kurus var noplēst nost. Sagriež antonovkas, pieliek žāvētas plūmes, krustnagliņas, brendiju. Noliek, lai savelkas. Zosi noliek vēsumā.
Uz 1 kg putna ir jārēķina 1 stunda cepšanas. Putniņu pilnībā ietin folijā. Liek krāsnī uz restēm 200 grādos un cep 3/4 no paredzētā laika.
Palieciet apakšā pannu, kur taukiem tecēt, un uzlieciet izkausēties uz tās liekos taukus, kurus izņēmāt ārā vakarā. Uz tiem vēlāk varēs cept gardus kartupeļus. Pēc noteiktā laika izņem putnu, noņem foliju un liek krāsnī brūnināties. Pasniedz ar vēdera pildījumu, brūkleņu zapti un ceptiem kartupeļiem.