Skip to footer
Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece
Iesūti ziņu!

8 versijas par amerikāņu kultūras kultu - burgeriem!

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Piedāvājam šodien ēst tematiski - ASV kultūrai par godu. Tāpēc laiks burgeriem!

 
Raksta foto

Umami burgers

Ideālo garšu meklējumi ir aizraujošs piedzīvojums, kas ļauj izbaudīt netradicionālas maltītes, un tagad arī dabīgā umami garša ir ievilināta garšvielu paciņā. Umami ir piektā garša, aiz ierastajām saldajām, sāļajām, rūgtajām un skābajām garšām. Umami atver jaunas garšu izjūtas mūsu garšu receptoros un piešķir ēdienam pilnīgumu, kas ļauj maltīti novērtēt kā izcili garšīgu.

Sastāvdaļas

  • 8 bekona šķēles
  • 2 burgermaizes
  • 2 salātlapas
  • 2 tomātu šķēles
  • 4 sarkanā sīpola šķēles
  • 6 marinēta gurķa šķēles

burgera kotletēm

  • 200 g maltas liellopa gaļas
  • Japanese Natural Umami garšvielas pēc garšas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 40 g Čedaras siera, sarīvēts
  • olīveļļa cepšanai

mērcei

  • 70 g Fitaki light siera
  • 1 avokado, nomizots, kauliņš izņemts
  • 5 g sakapātu lociņu

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Gatavo mērci, sablendējot sieru un avokado un pēc tam iemaisot mērcē lociņus.
  2. Gatavo burgera kotletes. Bļodā liec malto gaļu, samīci kopā ar garšvielām un veido 2 plakanas kotletes (nedaudz lielākas par maizīti, jo cepoties tās sarausies). Katrai kotletei pa vidu izveido iedobīti, ieliec sieru, uzliec pa virsu gaļu un saspied, lai veidojas ar sieru pildīts gaļas plācenītis.
  3. Pannā sakarsē olīveļļu un apcep gaļu apmēram 1 minūti no katras puses, tad liec uz cepamās pannas un cep krāsnī 20 minūtes. 10 minūtes pirms gaļas izņemšanas liec blakus uz pannas apcepties arī bekona šķēles. 3 minūtes pirms gaļas izņemšanas krāsnī ieliec apgrauzdēties maizītes.
  4. Liec kopā burgerus. Visas sastāvdaļas sadali 2 burgeriem. Uz apakšējās maizītes uzsmērē mērci, liec salātlapu, bekonu, gaļas kotleti, tomātu, sīpolus, marinētos gurķus, atkal mērci un virsū augšējo maizīti. Pasniedz uzreiz.

http://www.cetrassezonas.lv/

 
Raksta foto

Vistas gaļas burgers

Sastāvdaļas

  • 200 g vistas filejas
  • «Santa Maria RUB Beer Can Chicken»
  • garšvielu maisījums pēc garšas
  • 2 burgera maizītes*
  • 2 salātlapas
  • 2 tomāta šķēles
  • 2 gurķa šķēles
  • 2 sīpola šķēles

mērcei

  • 50 ml grieķu jogurta
  • 30 g gurķa, sarīvēts
  • 2 redīsi, sarīvēti
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Maigais ķiploku, citrona miziņu, fenheļa un garšaugu maisījums vistas gaļai piešķir īpaši izteiktu un pikantu garšu. Garšas nianses, ko sajutīsi, būs tik bagātīgas, ka grūti noticēt, kā tās visas spēj apvienoties. Bet rezultāts ir lielisks!

Pagatavošana

  1. Ierīvē vistas fileju ar garšvielām un ļauj ievilkties aptuveni 30 minūtes. Pēc tam sakarsē grila pannu un liec cepties gaļu, līdz tā no abām pusēm ir zeltaini brūna un vidus nav jēls.
  2. Gatavo mērci, sajaucot kopā visas mērces sastāvdaļas.
  3. Veido burgeru, proporcionāli sadalot sastāvdaļas. Uz apakšējās maizītes uzsmērē mērci, uzliec salātlapu, tomāta šķēli, gurķa šķēli, izcepto vistas fileju un sīpolu. Atkal pārklāj mērci un uzliec augšējo maizīti. Tāpat sagatavo otru burgeru un pasniedz.

Papildinājumi

* Ar maizītes formu un veidu vari variēt pēc savas izvēles.

http://www.cetrassezonas.lv/

 

Liellopu burgeri ar bārbekjū mērci, tomātiem un salātiem

Sastāvdaļas

  • 400 g liesas liellopu gaļas
  • ½ paciņa «Santa Maria allround BBQ rub»
  • 2 tējk. Vusteras mērces
  • 2 vidēja izmēra ķiploka daivas, izspiestas caur ķiplokspiedi
  • svaigi malti melnie pipari
  • jūras sāls pēc garšas
  • 4 burgeru maizītes
  • 8 ēd.k. Original american BBQ sauce
  • 1 liels tomāts, sagriezts plānās šķēlēs
  • 1 paliels mazsālīts gurķis, sagriezts šķēlēs
  • 4 nelielas salātu lapas
  • svaigi malti melnie pipari

Burgeri, lai kādi tie ir, vienmēr ir grila pasākuma vispopulārākais ēdiens, īpaši, ja grila svētkos ir bērni. Tad pēc tiem ir rinda. Pagatavoti no labas un kvalitatīvas liellopu gaļas, tie ātri izcepas un ir sulīgi un mīksti. Pasniedz ar «Santa Maria» oriģinālo bārbekjū mērci, pievieno tomātus un salātus (droši vien ne bērniem). Gatavs un gards.

Pagatavošana

  1. Bļodā sajauc gaļu ar «Santa Maria allround BBQ rub», Vusteras mērci, pipariem un ķiplokiem. Izveido 4 plakanas kotletes nedaudz lielākā diametrā nekā burgeru maizītes. Vari pagatavot maisījumu iepriekšējā vakarā pirms grilēšanas. Bet tad kotletītes veido tieši pirms grilēšanas.
  2. Sakarsē grilu. Liec uz restēm burgerus. Cep, līdz tie gatavi, kādas 3–5 minūtes no katras puses. Īsi pirms gatavības uz restēm ar griezuma vietu uz leju uzliec arī burgeru maizītes, lai tās sasilst.
  3. Kārto burgerus. Uz apakšējās kārtas liec «Santa Maria original american BBQ sauce» mērci, tad gaļu. Pēc tam uzliec tomātus, mazsālītus gurķus un salātu lapu. Uzber nedaudz piparu un uzlej vēl pavisam nedaudz mērces. Liec virsū otru burgera maizes daļu un pasniedz.

http://www.cetrassezonas.lv/

 
Raksta foto

Mazais burgeris

Sastāvdaļas

Maizītes

  • 300 ml silta piena
  • 1 ola, viegli sakulta
  • 2 ēd.k. kausēta sviesta
  • 70 g cukura
  • ¼ tējk. sāls
  • 550 g miltu
  • 1¼ tējk. sausā rauga

Kotlete

  • 500 g labas kvalitātes liellopa gaļas
  • 1 liels sīpols
  • sāls un pipari
  • olīveļļa

Piedevas pēc gaumes: tomātu šķēles, sīpoli, marinēti gurķi, salātu lapas, siers, iecienītas mērces.

Rezultāts

  • 20 bulciņas, 10 vidēja izmēra burgeri
  • Pašiem cept maizi burgeriem varbūt liksies diezgan sarežģīti, bet īstenībā tas ir diezgan viegli, un garšas ziņā noteikti tie būs daudz labāki nekā veikalā pirkta maize. Pašām kotletītēm klāt var pievienot svaigu rozmarīnu, timiānu vai kaltētu baziliku – kas, liekas, varētu patikt taviem skolēniem.

    Pagatavošana
    1. Sagatavo maizi.
    2. Sajauc pienu, cukuru un raugu, noliec malā un ļauj raugam nedaudz iedarboties, apmēram 10 minūtes.
    3. Piejauc pienam olu, citā traukā sajauc miltus ar sāli. Samaisi visu kopā, pievieno sviestu un samīci mīklu, tai jābūt viendabīgai un gludai.
    4. Apsedz mīklu ar tīru dvieli un atstāj rūgt, kamēr tā dubultojas apjomā, apmēram stundu. Tad mīklu izrullē un ar formiņu izgriez vēlamā izmēra apļus.
    5. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Pārkaisi pannu ar plānu miltu kārtu, liec virsū izgrieztās maizes formas, nedaudz tās vēl uzraudzē un liec krāsnī uz 12 minūtēm.
    6. Ja maizītes netiek uzreiz izlietotas, tās var sasaldēt.
    7. Sagatavo kotleti. Samal gaļu. Sīki sagriez sīpolu un nelielā eļļas daudzumā apcep, līdz tas ir mīksts un caurspīdīgs, nepieļaujot, ka tas kļūst brūns, jo tas sabojās burgera garšu.
    8. Malto gaļu sajauc kopā ar sacepto sīpolu, pievieno garšvielas, samaisi un sadali 10 vienādās porcijās, no tām izveidojot kotletes burgera lielumā. Ietin plēvē un ieliec ledusskapī uz 30 minūtēm. Pēc tam cep uz grila vai arī uz pannas gatavus.
    9. Gatavās maizītes pārgriez uz pusēm un starp tām liec kotleti un dažādas piedevas – tomātus, sieru, salātlapas, mērci (bioloģisko kečupu vai majonēzi), marinētus gurķīšus vai ko citu, kas tavam bērnam garšo.

    http://www.cetrassezonas.lv/

 

Burgeri ar tītara fileju un mocarellu

Sastāvdaļas

  • 2 burgeru maizītes, pārgrieztas uz pusēm
  • 2 ēd.k. majonēzes
  • 2 romiešu salātlapas
  • 4 šķēles mocarellas siera
  • 8 šķēles svaiga gurķa

gaļai

  • 150 g tītara filejas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • eļļa cepšanai
  • 2 ķiploka daiviņas, nomizotas
  • 1 timiāna zariņš

Par šādu burgermaizīti pusdienu kārbiņā priecāsies ne tikai bērni, bet arī viņu vecāki. Un ja vēl majonēze ir pašu gatavota, tad raizēm nav pamata.

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu.
  2. Ierīvē tītara fileju ar sāli un pipariem. Pannā, kuru pēc tam var likt krāsnī, sakarsē eļļu, pievieno ķiplokus un timiānu un liec cepties tītara fileju. Apcep gaļu no abām pusēm zeltainu apmēram 2 minūtes. Tad liec sakarsētā krāsnī un cep apmēram 10–15 minūtes, līdz gaļa ir gatava. Atdzesē un sagriez šķēlēs.
  3. Uz apakšējās burgera maizītes uzsmērē majonēzi, uzliec salātlapu, gaļu, sieru, gurķus un noslēdz ar augšējo maizīti. Tāpat pagatavo otru burgeru un pasniedz.

http://www.cetrassezonas.lv/

 
Raksta foto

Veģetārais/vegāniskais biešu burgers

SASTĀVDAĻAS 4 burgeriem

Burgeriem

  • 1 krūze biešu, nomizotas un sagrieztas gabaliņos
  • ½ krūzes vārītas kvinojas
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • 1 ola (vegāni olu var aizstāt ar maltām linsēklām vai turku zirņu miltiem)
  • 1 sīpols, smalki sakapāts
  • 2 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas
  • 2 ēd.k. pilngraudu rīvmaize
  • 1 ēdamkarotes linsēklu
  • 1 tējk. kokosriekstu eļļas, šķidras
  • 2 ēd.k. citronu sulas
  • ¼ tējkarotes čili pārslas
  • 1 tējkarotes rozā Himalaju sāls

Mērcei

  • 1 gatavs avokado
  • 2 ēd.k. tahini
  • 3 ēd.k. laima sulas
  • 1 ķiploku daiviņa
  • ¼ tējk. rozā Himalaju sāls

Kartupeļu salmiņiem

  • 2 saldie kartupeļi, nomizoti un sagriezti salmiņos
  • 1 tējk. olīveļļas
  • 1 ēd.k. kukurūzas putraimu

Salikšanai kopā

  • 4 pilngraudu maizītes
  • 1 pētersīļu buntīte, smalki sagriezta

PAGATAVOŠANA

  1. Iesildi cepeškrāsni līdz 175 °C.
  2. Liec bietes cepamajā pannā, ierīvē ar olīveļļu un liec cepties 30 minūtes.
  3. Pēc tam ņem ārā un ļauj atdzist.
  4. Liec bietes virtuves kombainā un pulsē 2 līdz 3 reizes. Šī masa būs burgeriem, tāpēc pilnībā nesablendē to.
  5. Liec bietes lielā bļodā, pievieno pārējās burgeru sastāvdaļas un samaisi.
  6. Ja masa ir pārāk šķidra, pievieno vēl rīvmaizi (vai turku zirņu miltus), līdz iegūsti vēlamo konsistenci.
  7. Ar mitrām rokām veido no masas burgerus un liec tos uz pannas.
  8. Cep cepeškrāsnī 15 minūtes no abām pusēm. Vispirms cep 15 minūtes no vienas puses, tad samaini un cep vēl 15 minūtes.
  9. Kartupeļu salmiņus izkārto pannā, iesmērē ar olīveļļu un pārkaisi pāri kukurūzas putraimus, samaisi.
  10. Cep cepeškrāsnī 25-30 minūtes, līdz tie ir zeltainbrūni. Tie būs gatavi pēc tikpat ilga laika kā burgeri. Ja ir iespēja, vari likt abas pannas cepeškrāsnī vienlaicīgi.
  11. Kamēr viss cepas, pagatavo mērci. Liec visas mērces sastāvdaļas virtuves kombainā un blendē līdz iegūsti vēlamo konsistenci.
  12. Tiklīdz kā visas sastāvdaļas ir gatavas, saliec burgerus kopā – pārgriez maizītes, uzsmērē tām mērci, pēc tam liec virsū biešu burgeru, pēc tam atkal mērci, un pa virsu maizīte.
  13. Pasniedz nekavējoties.

http://www.slowyogalife.com/

 
Raksta foto

Laša burgeri ar marinētu fenheli

Sastāvdaļas

Laša kotletēm

  • Laša fileja – 480 g
  • Šalotes sīpols – 1 gab.
  • Svaigi malti pipari – pēc garšas
  • Sāls – pēc garšas

Burgeriem

  • Burgermaize – 4 gab. (vislabāk paša gatavotās)
  • Latvijas tomāts – 1 gab.
  • Rukolas lapas – 4 saujas
  • Laims – 1 gab. (sula)
  • Fenhelis – ½ gab.
  • Medus – ½ ēdamk.

Pagatavošana

Samaļ vai smalki sakapā laša fileju. Pievieno smalki sagrieztus šalotes sīpolus, piparus un sāli pēc garšas. Izveido kotletes.

Fenheli sagriež plānās šķēlītēs, aplej ar laima sulu un pievieno medu. Viegli ar rokām samīca fenheli, lai izdalītos sula un tas kļūtu mīkstāks.

Uz sakarsēta grila restēm apgrilē burgermaizīšu pusītes, lai kraukšķ.

Laša kotletes apcep no abām pusēm. Gatavo burgerus.

Mērcēm vari izmantot vai nu pikanto tomātu mērci, vai pašmāju gatavotu majonēzi, taču iesaku pievienot vairāk ķiploku un citrona sulu.

www.rimi.lv

 
Raksta foto

Mazsalītas varavīksnes foreles burgeri

Sastāvdaļas

Foreles fileja – 400–500 g
Jūras sāls – 1–2 saujas
Cukurs – 1–2 saujas
Citrons – 1/2 gab.
Rozā pipari – 1 sauja
Timiāns – 2 zariņi
Olīveļļa – 2 ēdamk.
Ķiploks – 1 daiviņa

Burgeram:
Maizītes – 4 lielas vai 8 mazas
Tomāti – 2 gab.
Rukolas lapas – 4 saujas
Pašmāju majonēze – 4 ēdamk.

Pagatavošana

Noskalo un nožāvē fileju. Izņem asakas.
Traukā jauc piparus ar sāli un cukuru. Pievieno olīveļļu, timiāna lapiņas un rīvētu ķiploku.
Pierīvē citrona mizu no 1/2 citrona un piespiež 1 ēdamkaroti sulas. Klāj to visu uz filejas un apsedz ar cepamo papīru. Liek ledusskapī uz vismaz 12 h.
Kad forele iesālījusies, gatavo burgerus.
Apgrauzdē maizītes un griež uz pusēm, lai tās būtu ar kraukšķīgām garoziņām.
Klāj majonēzi, liek rukolas lapas, tomātu un foreles šķēlītes.

www.rimi.lv

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu