Šoruden iespējams sekot līdzi lielā dumpja un melnā stārķa migrācijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šoruden Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja sekot līdzi divu putnu sugu - lielā dumpja un melnā stārķa - migrēšanai uz pārziemošanas vietām.

Mājaslapā «Goris.lv» iespējams izsekot, kā uz pārziemošanas vietām Āfrikā dodas ar GPS raidītājiem aprīkotie stārķi. Ornitologs Māris Strazds mājaslapā regulāri informē par to, cik tālu ir tikuši trīs melnie stārķi - Sarma, Mare un R.

Sarma šonedēļ startējusi no svarīgākās barošanās vietas Turcijas dienvidu daļā un devusies tālāk Izraēlas virzienā. Tikmēr Mare vairākas dienas bijusi ārpus uztveršanas zonas, tikusi līdz Izraēlai un turpina lidot dienvidrietumu virzienā. Ornitologs aprēķinājis, ka 54 dienu laikā, kopš Mare ligzdoja Latvijā, viņa nolidojusi vairāk nekā 3600 kilometrus. Savukārt putns, kas nezināmā dzimuma dēļ pagaidām nodēvēts par «R», ir ticis līdz ziemošanas zonai otrpus Sahāras, un viņš 65 dienu laikā veicis vairāk nekā 5500 kilometru garu ceļu.

Ar raidītāju bija aprīkots arī ceturtais melnais stārķis - Bille -, taču visticamāk, putns gājis bojā Ukrainas-Baltkrievijas robežas rajonā.

Pavasarī un vasarā ar raidītājiem aprīkoti arī trīs lielie dumpji - tēviņš, mātīte un šogad izšķīlies lielā dumpja mazulis.

Informācija Latvijas Dabas fonda mājaslapā liecina, ka abi pieaugušie putni migrāciju sāka 8.septembrī. Tēviņš četru dienu laikā bija nolidojis aptuveni 1200 kilometrus līdz Randsa Fjorda ezeram Dānijā. Savukārt mātīte veica krietni mazāku pārlidojumu un oktobra sākumā vēl uzturējās Pasjores dīķu kompleksā netālu no Mažeiķiem. Tikmēr šogad izšķīlies putns joprojām uzturas Latvijā - aptuveni septiņus kilometrus no Engures ezera, kur tas vasaras vidū tika notverts un aprīkots ar raidītāju.

Projekta īstenotāji norāda, ka Latvijas lielie dumpji rudeņos migrē uz siltākām Eiropas zemēm, tomēr pēdējos gados arvien biežāk tiek novēroti pārziemojoši īpatņi, pārsvarā Kurzemē un valsts centrālajā daļā.

Lielo dumpju izsekošanas mērķis ir noskaidrot sugas biotopu izvēles likumsakarības. Tāpat sagaidāms, ka satelītraidītāju dati sniegs arī citu, vērtīgu un jaunu informāciju par dumpju ekoloģiju gan ligzdošanas sezonā, gan pēcligzdošanas un migrācijas laikā.

Savukārt sekošana melno stārķu migrācijai iepriekšējos gados bijusi ar mainīgām sekmēm - daļa putnu pārlidojumu laikā gājusi bojā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu