Atklāts, ka «Dogo» suņu pārtika tomēr ir negatīvi ietekmējusi dzīvnieku veselību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut arī uzņēmuma «Tukuma straume» ražotajā barībā «Dogo» nav atklāta konkrēta toksiska viela, kas suņiem izraisa smagu saslimšanu, barībai tomēr ir nepārprotama saistība ar saslimšanas gadījumiem! Tā secinājusi starptautiska pētnieku grupa. Barības ražotājs pētījuma rezultātus neatzīst un sauc par pilnīgu absurdu.

Par sabiedrības saziedotiem līdzekļiem veikts pētījums, kurā piedalījušies gan Latvijas, gan Vācijas, ASV, Somijas, Igaunijas un citu valstu zinātnieki. «Dogo» barībā nav atrasta kāda konkrēta toksiska viela, kura tiešā veidā izraisītu slimību, taču sakarība starp barības ēšanu un saslimšanu esot nepārprotama.

Ilze Matīse van Houtana, pētnieku grupas vadītāja: - Saistību starp slimību un barību ļoti, ļoti pārliecinoši parāda epidemioloģiskais pētījums. Salīdzinājums starp kontroles grupas suņiem un slimajiem suņiem – varbūtība, ka šie suņi būtu tik lielā skaitā ēduši Dogo barību, - tas nav noticis kaut kādas nejaušības dēļ. Tajā ir sakarība, ļoti cieša epidemioloģiska sakarība.

Kaspars Matiaseks, Minhenes Ludviga Maksimiliāna universitātes profesors, neiropatologs: - Saslimuši dažādu šķirņu suņi, dažādos vecumos un dzimumos, no dažādām dzīves vidēm. Tātad šie apstākļi nav starp slimības cēloņiem. Tas nozīmē, ka ir jābūt kaut kam citam. Ja šie suņi nav pārvadāti starp valstīm un nav runas par infekcijas saslimšanu, liels pierādījumu kopums vedina domāt, ka cēlonis var būt barība.

Barību ražojošā uzņēmuma «Tukuma straume» valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks telefonintervijā Latvijas Televīzijai šos secinājumus sauc par absurdiem.

Aivars Podnieks, AS «Tukuma straume» valdes priekšsēdētājs: - Šeit ir atsevišķi vetārsti, kuri ļoti aktīvi cenšas radīt kaitējumu mūsu preču zīmei, tādējādi atbrīvojot vietu tirgū importa precēm.

– Pētījumā ir piedalījušies vismaz 7 valstu pētnieki. Jūsuprāt, visi viņi ir ieinteresēti vērsties pret jums?

- Nē, šeit neiet runa par starpvalstu pētniekiem. Cik man zināms, tad informāciju ir devuši tikai atsevišķi vietējie vetārsti. Es šodien runāju ar vairākiem no ārzemju pētniekiem, kas ir piedalījušies šajā procesā.

- Tas nevieš jums uzticību, ka šis pētījums varētu būt neatkarīgs?

- Es jums vēlreiz saku – visi paraugi, kas ir noņemti, analīžu rezultāti ir saņemti un analīžu rezultāti apliecina to, ka ar barību viss ir labākajā kārtībā.

Podnieks pētījumu uzskata par atbildes reakciju uz uzņēmuma vēršanos tiesā pret veterinārārstiem par neslavas celšanu. Turklāt, piebilst ražotājs, līdz šim pasaulē nav precedentu, ka barība suņiem izraisījusi polineiropātiju. Taču tieši šis ekspertiem šķiet viens no interesantākajiem līdzšinējā pētījuma rezultātiem. Proti, ļoti iespējams, viņi ir uz pēdām jauna slimības cēloņa atklāšanai!

Lita Konopore, Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve: - Šai saslimšanai ir jau līdz šim bijis tā saucamais idiopātiskais saslimšanas cēlonis, kas vienkāršā valodā nozīmē – neviens nezina, no kā. Tad, kad šī sasaiste ir starp uzņemto pārtiku un slimību tik ļoti sevi parādījusi Latvijā, starptautiskajiem zinātniekiem un ekspertiem ir uzdzīts asums vēl dziļāk mēģināt izprast šos cēloņus, kas varētu izraisīt polineiropātiju.

Pēdējos mēnešos no jauna konstatēto slimo suņu skaits gan ir ļoti sarucis. Iespējams, tas saistīts ar saimnieku informētību, iespējams, ar izmaiņām barības izejvielās vai citos apstākļos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu