Vetārstu biedrība: Vairs nav šaubu par «Dogo» barības saistību ar suņu saslimšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Par sabiedrības saziedotajiem līdzekļiem notikušajos pētījumos SIA «Tukuma straume» ražotajā suņu barībā «Dogo» nav atrastas konkrētas vielas, kas varēja izraisīt bīstamu suņu slimību, taču barībā «atrastas vielas, kurām tur noteikti nebija jābūt». Tāpēc ārstiem nav šaubu par barības saistību ar suņu slimību, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja vietniece Lita Konopore.

Viņa pastāstīja, ka konkrēts suņu slimības – barības vada paplašināšanās cēlonis joprojām nav atrasts, «nav vienas vainīgās vielas», bet «atradām vielas, kurām nevajadzēja barībā būt».

«Šobrīd vairs nav šaubu, ka tā varētu būt sakritība, - tā ir vistiešākā cēlonība,»

sacīja Konopore.

Viņa atzina, ka tas ir ļoti interesants gadījums, kas jau iegājis veterinārijas vēsturē. Palīdzību Latvijas zinātniekiem brīvprātīgi sniedza arī kolēģi no citām valstīm, «kuru smadzeņu potenciālu mēs nekad nevarētu atmaksāt».

Tas liecina, ka mēs varētu būt ļoti tuvu kādam jaunam atklājumam, kas saistīts ar apstākļiem, kurus līdz šim neviens nespēja atklāt, norādīja Konopore.

Savukārt

suņu saslimšanas vilnis Latvijā apstājies.

Konopore stāstīja, ka aprīlī veterinārārsti bija izmisumā, jo bija reģistrēti 20 jauni saslimšanas gadījumi, bet kopš tā laika – vairs tikai divi.

Biedrības pārstāve arī pauda cerību, ka līdz ar pētījuma rezultātu paziņošanu mainīsies arī valsts pieeja, jo «cēlonība absolūti pierādīta».

Veterinārārstu biedrība otrdien, 20. septembrī, rīko zinātnisku konferenci-diskusiju, lai debatētu par suņu slimības - barības vada paplašinājuma jeb «megaesophagus» - pētījuma rezultātiem. Vēlmi piedalīties šajā diskusijā izteicis arī «Dogo» ražotājs AS «Tukuma straume», taču LVB uzņēmumam šādu iespēju liegusi.

«Tukuma straumes» valdes priekšsēdētājs Aigars Podnieks vetārstiem pārmet atklātības trūkumu un uzskata, ka šāda rīcība «met ēnu pāri viņu mēģinājumiem nodarīt kaitējumu mūsu uzņēmuma darbībai».

Jau ziņots, ka uzņēmums «Tukuma straume», kura ražotā suņu barība «Dogo» tika saistīta ar suņu barības vada paplašināšanos, bet pētījumā pierādījumi tam netika atrasti, pēc šā skandāla Latvijā esot zaudējis pusi tirgus daļas.

Par barības saistību ar suņu slimību trauksmi cēla Latvijas Veterinārārstu biedrība, bet sadarbībā ar valsts iestādēm pierādījumi gan tam netika atrasti. Veterinārārstu biedrība nolēma pati meklēt slimības cēloņus. Neatkarīgam pētījumam saziedoti visi nepieciešamie aptuveni 31 000 eiro, un pētījums ir veikts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu