Vīnes zooloģiskajā dārzā piedzimuši pandu dvīņi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vīnes zooloģiskā dārza dzīvnieku kopēji atklājuši, ka pirms nedēļas pandu mātei piedzimuši dvīņi, nevis viens mazulis, kā sākotnēji domāts.

Zoodārza darbinieki uzskatīja, ka nebrīvē dzīvojošai pandu mātei Jangai Jangai piedzima viens mazulis, taču, izdzirdot aizdomīgas skaņas no krātiņa, radušās aizdomas par vēl vienu jaundzimušo.

Aizdomas apstiprinājās, kad piektdien pandu novērošanas kamerā notverti kadri ar māti un abiem mazuļiem vienlaicīgi.

«Tā kā mēs esam par mazuļu audzināšanu dabiskā vidē, mēs tikai novērojam krātiņu ar kameru palīdzību. Izklausījās tā, it kā tur pīkstētu divi mazuļi, bet mēs redzējām tikai vienu. Piektdien dzīvnieku kopēji ekrānā pirmo reizi ieraudzīja divus mazuļus,» skaidro zoodārza direktore Dagmāra Šrātere.

Foto: AP/LETA

Zoodārza pārstāvji saka, ka dvīņu piedzimšana lielajām pandām ir normāla parādība, taču māte parasti auklē izturīgāko no abiem. Tā kā pandu izdzīvošanas iespēja pirmajās dzīves nedēļās ir 50%, Ķīnā tradicionāli pandu mazuļiem vārdu dod tikai simt dienas pēc piedzimšanas.

Tomēr eksperti saka, ka abi 15 centimetrus garie pandu mazuļi pilnvērtīgi attīstoties. Zooloģe Evelīne Dungla norāda, ka «abiem mazuļiem ir apaļi vēderiņi un pandu māte Janga Janga ir pavisam mierīga».

Mazuļus reti var ieraudzīt ekrānā, jo Janga Janga viņus pārsvarā silda savās lielajās ķepās.

Lai arī abi piedzimuši bez apspalvojuma un ir rozā krāsā, dzīvnieku kopēji jau var saskatīt pandām raksturīgās melnbaltās iezīmes, parādoties pirmajiem spalvu kušķiem.

Šenbrunas Zooloģiskā dārza 100 gramus smagie mazuļi ir ceturtais un piektais nebrīvē dzimušais pandas mazulis. Pirms tam 2007.gadā piedzima Fū Longs, 2010.gadā - Fū Hū un 2013.gadā - Fū Bao.

Dzīvnieku kopēji stāsta, ka jaunākais ģimenes papildinājums, visticamāk, ieņemts martā, kad māte Janga Janga un tēvs Longs Hui vairākkārt enerģiski pārojās.

Nebrīvē dzīvojošo pandu pārošanās ir ārkārtīgi rets notikums, un tajā laikā zoodārza darbinieki pāra mīlēšanos aprakstīja kā «brīnišķīgu».

Bieži vien pandas ir iespējams pavairot tikai ar mākslīgo apsēklošanu, kas šos jaunos mazuļus padara par īpašu un retu gadījumu, jo tie ieņemti dabīgā ceļā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu