/nginx/o/2018/07/11/8631879t1h7487.jpg)
Visi, kuri ir kādreiz bijuši kāzās, var pateikt, ka kāzu ēdiens ir viens no svarīgākajiem veiksmīgu kāzu priekšnoteikumiem. Tas ir izveidojies vēsturiski, ka viesi sagaida kāzās daudz labu ēdienu, kurus servē visu kāzu laiku. Ir maz viesu, kuri detaļās atceras, ko viņi ir ēduši, būdami kāzās, bet ļoti labi atceras tās kāzas, kurās viņi ir bijuši izsalkuši vai nebeidzami apnicīgi gaidījuši uz ēdienu.
Kas tad ir galvenās kļūdas un kā no tām izvairīties, pareizi plānojot ēdināšanu:
Saplānojiet laikus pareizi. Gandrīz visas latviešu kāzas slimo ar vienu slimību – visu dienu viesi ir izsalkuši, turpretī pašā vakarā ēdiena ir tik daudz, ka vienmēr paliek pāri. Kā teica viens no man zināmiem šefpavāriem: latviešiem patīk maksāt par ēdienu, kurš paliek pāri. Kā no tā izvairīties?
Tad, kad plānojat kāzu ceremoniju, saprotat, kad viesi būs pēdējo reizi ēduši pirms došanās uz kāzām. Ja ceremonija plānota pusdienas laikā vai priekšpusdienā, tad rēķinieties, ka viesi labākajā gadījumā būs ēduši brokastis. Ir liela iespēja, ka, braucot uz svinību vietu, pucējoties frizētavās un mēģinot sapost bērnus, liela daļa no viesiem būs ēduši ļoti agri vai nebūs ēduši nemaz. Tātad pareizi būtu uzreiz pēc ceremonijas piedāvāt viesiem pusdienu uzkodas. Arī pirmais alkoholiskais dzēriens – dzirkstošais vīns - pēc svinīgās ceremonijas tiks novērtēts daudz labāk, ja tam klāt būs uzkodas, kas palīdzētu viesim izdzīvot līdz svētku vakariņām.
Ko tad pareizi būtu pasniegt pusdienu uzkodās? Šeit der visi tradicionālie latviešu gardumi – dažāda veida un pildījumu pīrāgi, saldā un sāļā konditoreja.
Izvēlaties labi transportējamus un drošus ēdienus, lai nav risku, ka jau pašā kāzu sākumā viesi nosmērē savas svētku drēbes. Neizvēlieties uzkodas, kuras transportējot zaudē savu izskatu un viegli var sabojāt.
Atkarībā no tā, kur pasniegsiet uzkodas, domājiet par galdiem, salvetēm, aukstiem un karstiem dzērieniem, un par to, kurš to visu transportēs, izkārtos un pēc tam arī novāks. Parasti visi atceras par atvešanu un uzkrāmēšanu, bet vienmēr aizmirstas novākšana, tukšie trauki un pudeļu kastes.
Ja esat viesiem piedāvājuši salīdzinoši daudz un barojošas uzkodas, tad nav jāuztraucas, ka kāzu aktivitātes var aizkavēties un vakariņas sāksies pavēlu.
Ja ceremonija plānota pēcpusdienā, tad ir jācer, ka viesi paši ir paspējuši paēst pusdienas, taču nevajadzētu vilkt vakariņu sākumu uz ļoti vēlu laiku, bet plānot sēšanos pie galda jau stipri drīz pēc ceremonijas. Ja tomēr plānojat lielu atstarpi starp pēcpusdienas ceremoniju un vakariņām, tad noteikti servējiet uzkodas arī šinī gadījumā.
Vakariņu ēdienu plānošanas pamatprincipi. Ēdienu likšana uz galda un servēšana bļodās nav vienīgais veids, kā servēt kāzu mielastu. Viesību vieta un galdu izkārtojums noteiks to, kāda stila ēdināšanu izvēlēsieties. Ir trīs pamata ēdienu servisa veidi un tad dažādas variācijas, kurās miksējam šos trīs pamata veidus.
Vistradicionālākais un piemērotākais latviešu tradicionālajiem garajiem galdiem ir ģimenes tipa serviss ar aukstajiem ēdieniem uz galda un karsto ēdienu servētu bļodās. Šim servisam ir savas pozitīvās un arī savas negatīvās puses.
Ja jums ir svarīgas dekorācijas uz galda un esat nolēmuši, ka jums ir svarīgi, kā izskatās galdi fotogrāfijās, tad atcerieties, ka ēdieni uz galda būs krāsaini, dažādi izvietoti un izbojās dekorāciju efektu.
Ļoti karstā laikā latviešu tradicionālie salāti ar krējumu un majonēzi ļoti ātri bojāsies. Nelieciet uz galda produktus, kuri ātri bojājas: jūras veltes, dārzeņu vai gaļas salātus ar krējumu un citus produktus, kas ap plkst. diviem no rīta varētu stipri pabojāt viesu veselību.
Šādi servēts ēdiens īsti neatbilst ļoti formālām un greznām kāzām ar baltiem apaļiem galdiem pils galvenajā zālē.
Vienmēr ir viegls samulsums, vai viesi var ēst aukstos ēdienus, kuri nolikti uz galda, tiklīdz viņi apsēžas, vai tomēr jāgaida karstais ēdiens un tikai tad varēs ķerties pie aukstā ēdiena. Šo būtu labi vadīt - vakara vadītājam vai vedējiem vajadzētu izskaidrot viesiem, kādā kartībā notiks ēdienu serviss.
Neformāla alternatīva ēdienu likšanai uz galda ir servēt ēdienu uz bufetes, jeb kā latviešiem patīk teikt – zviedru galdā.
Šis ēdienu servisa veids ir ļoti pateicīgs tad, ja viesiem ir pietiekoši daudz vietas kustēties pa telpu, un nav piemērots mazām svinību vietām, jo bufetes galds aizņems salīdzinoši daudz vietas.
Ļoti labi izmantojams pie apaļiem galdiem, bet viesu došanos pie bufetes noteikti vajag vadīt, lai neizveidojas nebeidzami garas rindas un nepārņem sajūta, ka atrodamies ēdnīcā vai konferencē.
Šis ir ēdienu servisa veids, kurš liek viesiem kustēties un viņi visu vakaru nav iesēdušies pie galda, līdz ar to jau no paša sākuma ir daudz brīvāka atmosfēra un daudz vieglāk ir viesus izkustināt dažādām aktivitātēm.
Visformālākais un latviešu kāzu viesiem vismulsinošākais ēdienu serviss ir ēdienu pasniegšana porcijās, kā tas pieņemts restorānā. Parasti tiek servētas četras vai piecas kārtas, ieskaitot kafiju un desertu.
Ir iespēja, ka galveno ēdienu viesi pasūta no vairāku iespēju piedāvājuma. Tradicionāli piedāvājumā būs gaļa, zivs un veģetārs variants. Taču šinī gadījumā jāņem vērā, ka ēdienkartes cena būs dārgāka nekā iepriekš izvēlēts viens karstā ēdiena variants, un jāņem vērā, ka ēdienu šefpavārs gatavos pēc pasūtījuma un 70 cilvēku kāzās tas aizņems apmēram stundu.
Ir iespēja katram viesim apjautāties jau pirms kāzām, ko viņi gribēs ēst, un nosūtīt ēdinātājam viesu izvēli jau iepriekš, tas paātrinās ēdienu servisu, bet var radīt lielas organizatoriskas neērtības, jo pirms kāzām visiem tiešām pietiek, ko darīt, lai uzticētu kādam pienākumu apzvanīt visus viesus un noskaidrotu, ko viņi gribēs ēst kāzu vakariņās.
Ja ir bažas, ka ar vakariņām un torti viesiem nepietiks ēdiena, tad tradicionāls risinājums ir vēlāk vakarā servēt uzkodas uz bufetes, lai visi izsalkušie balles viesi var uzēst, kad tiem ienāk prātā.
Lai kādu ēdienu servisa veidu un galdu izkārtojumu jūs izvēlētos, ir vairākas lietas, kuras ir svarīgas ēdienu izvēlē
Kad plānojat ēdienkarti, nedomājiet par to, kas garšo tikai jums pašiem, bet gan vajadzētu ņemt vērā vidējās viesu vēlmes. Cilvēki aiz cieņas pret jauno pāri, protams, būs gatavi piedalīties kāzās tikai ar vegāno ēdienu, bet vajadzētu rēķināties, ka vīriešu dzimuma pārstāvji sevišķi laimīgi nebūs, jo diena ir gara un prasa daudz fizisku resursu.
Vienmēr tomēr vajag atcerēties par dažāda veida veģetāriešiem un cilvēkiem ar dažādām pārtikas alerģijām. Mūsdienās šie gadījumi ir sastopami ļoti bieži, un ir svarīgi, lai visi viesi jūsu kāzās būtu laimīgi un paēduši, taču saprotat, ka nevar izdabāt katrai alerģijai. Cilvēki ar ēšanas ierobežojumiem zina, ko viņi drīkst vai nedrīkst ēst, līdz ar to ir svarīgi, ka apkalpojošais personāls pārzina piedāvāto ēdienu sastāvdaļas
Ir svarīgi, lai būtu dažādība, jo, lai gan viesi respektētu līgavas vēlmi servēt tikai vieglus ēdienus, vīriešu dzimuma pārstāvji varētu būt diezgan izbrīnīti, ja viņiem kāzās būtu jāēd tikai salāti. Taču nevajag aizrauties ar milzīgu ēdienu dažādību, jo tas ļoti sadārdzinās ēdienkartes izmaksas.
Ja kāzas paredzētas visu nakti un sēdēšana pie galdiem būs ilga, vislabāk ir servēt ēdienu pa daļām, lai tas neapkalst vai nesabojājas, stāvot uz galda ilgas stundas.
Ir vairāki produkti, no kuriem mēģina izvairīties plānojot kāzu ēdienkartes, taču nav striktu priekšnoteikumu, ka šie produkti ir pilnībā jāizslēdz no ēdienkartes:
Svaigs ķiploks (sava specifiskā aromāta dēļ, protams);
Magoņu sēklas un spinātu biezenis (nav skaisti, ja tie saķeras viesu zobos);
Bietes (stipri krāso un smērē apģērbu, jo sevišķi gaišās kleitas);
Ļoti eksotiskas jēlas (termiski neapstrādātas) jūras veltes (vienmēr vajag rēķināties ar cilvēkiem, kuriem jūras veltes vēl ir ļoti nepazīstams ēdiens, un tās ļoti ātri bojājas).
Kāzās mulsinošs ir desertu serviss: vajag izlemt, vai vēlaties atsevišķu speciālu desertu, vai arī par desertu kalpos kāzu torte.
Lai jums garšīgas kāzas!