Slampē un Smārdē nosaka ĀCM karantīnas zonu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Sakarā ar atklātajiem Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumiem mežacūku vidū Tukuma novada Slampes pagastā un Engures novada Smārdes pagastā tiek noteikta karantīna, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) paziņojums oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Līdz ar to no mājlopu novietnēm, kas atrodas karantīnas teritorijā, bez PVD inspektora atļaujas uz citu Latvijas teritoriju aizliegts izvest dzīvas cūkas, svaigu cūkgaļu vai cūkgaļas izstrādājumus.

Aizliegums attiecas arī uz mežacūkas gaļas un tās izstrādājumu pārdošanu vai izvešanu. Karantīnas teritorijā mežacūku gaļas produktus, piemēram, desas, cīsiņus, kūpinājumus, konservus, ir atļauts laist pārtikas apritē tikai ar PVD izsniegtu atļauju, ja medījums ir izmeklēts uz ĀCM un ir iegūti negatīvi laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Karantīnas teritorijā esošajās novietnēs cūkas nedrīkst laist āra aplokos, bet novietnē jānodrošina apstākļi, kas ierobežotu mežacūku piekļūšanu materiāliem vai priekšmetiem, kuri var nonākt saskarē ar mājas cūkām. Pie novietnes jāizvieto ar piemērotiem dezinfekcijas šķīdumiem piesūcināti paklāji, bet blakusproduktu savākšanas tvertnes jānovieto ārpus novietnes teritorijas.

Visām personām, kuras karantīnas teritorijā ir atradušas beigtas mežacūkas, nekavējoties jāinformē PVD. Savukārt medniekiem jānodrošina nomedīto mežacūku uzglabāšana līdz laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanai.

Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Kā ziņots, līdz 29.jūlijam ĀCM konstatēts 667 mežacūkām 58 novadu 182 pagastos un divās pilsētās - Pļaviņās un Rēzeknē, kā arī vienā novietnē Vārkavas pagastā, kur bija 50 mājas cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu