Birkavs vēlas loterijā noskaidrot lielāko datorpirātu Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: UN

Datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācijas «Business Software Alliance» (BSA) Latvijas komitejas priekšsēdētājs Valdis Birkavs piedāvā loterijā izlozēt kompānijas un valsts uzņēmumus, kuros veikt pārbaudi.

Tādējādi Birkavs vēlas noskaidrot, vai atbilst patiesībai viņa izteikums, ka Latvijā lielākais datorpirāts ir valsts. Birkavs iepriekš izteicās, ka ir gatavs slēgt derības ar Informācijas sabiedrības biroja vadītāju Inu Gudeli, kura skeptiski vērtējusi minēto viņa izteikumu.

Kā iecerējis BSA Latvijas struktūras vadītājs, pārbaudot desmit privātkompānijas un desmit valsts iestādes, tiktu noskaidrots, kurā sektorā ir mazāk problēmu ar nelegālām datorprogrammām.

Iepriekš preses konferencē Birkavs norādīja, ka pārbaudāmās kompānijas un iestādes varētu izlozēt publiski žurnālistu klātbūtnē. Tā kā BSA ir nosūtījusi 7000 komercorganizācijām vēstules ar piedāvājumu palīdzēt datorprogrammu legalitātes pārbaudē, Birkavs piedāvāja loterijā izlozēt desmit no šīm informētajām kompānijām.

Lai pārbaudes būtu legālas, privātkompāniju pārbaudē varētu tikt iesaistīta Finanšu policijai. Savukārt valsts iestādes, kas arī tiktu izraudzītas izlozē, pārbaudītu kopā ar Valsts kontroli.

Pagaidām nav zināms, vai Gudele šo piedāvājumu pieņems.

Preses konferencē klātesošie žurnālisti atbalstīja Birkava ieceri. Mediju pārstāvji aktīvi izteica priekšlikumus, kā samazināt nelegālo datorprogrammu izmantošanu.

Viens no piedāvātajiem risinājumiem paredz pieprasīt kompānijām izziņu par datorprogrammu legalitāti, piedaloties valsts un pašvaldību pasūtījumu konkursos. Birkavs norādīja, ka šāds priekšlikums jau reiz noraidīts Saeimā, jo uzskatīts, ka uzņēmējiem jau tā jāiesniedz pārāk daudz dokumentu konkursos un izsolēs.

Otrdien BSA prezentēja starptautiskās pētījumu organizācijas «IDC» pētījumu par datorpirātisma ietekmi uz informācijas tehnoloģiju nozari un valsts ekonomiku kopumā. «IDC» domā, ka, četros gados samazinot datorpirātisma līmeni par 10%, Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugums būtu 77 miljoni ASV dolāru (42,35 miljoni latu), vietējās informācijas tehnoloģiju industrijas ienākumi palielinātos par 51 miljonu ASV dolāru (28 miljoniem latu), tiktu radītas 595 jaunas darbavietas, bet nodokļu ieņēmumi pieaugtu par astoņiem miljoniem ASV dolāru (4,5 miljoniem latu). Šādi secinājumi izdarīti, izpētot 58 valstu pieredzi datorpirātisma samazināšanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu