Latvijā augstākais datorpirātisma līmenis Baltijas valstīs

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut arī datorpirātisma līmenis Latvijā sarucis līdz 58% no kopumā pārdotā programmatūras un datortehnikas apjoma, tas joprojām ir augstākais rādītājs Baltijas valstīs. Lietuvā datorpirātisma līmenis ir 53%, bet Igaunijā — 47%, liecina lielākās informācijas tehnoloģiju (IT) nozares tirgus pētījumu aģentūras IDC veiktais pētījums.

Pētījumā arī norādīts, ka Latvijā augstākais datorpirātisma līmenis Baltijas valstīs ir bijis jau kopš 1999. gada. Savukārt mūzikas ierakstu jomā Latvijā pirātisma līmenis ir palielinājies no 65% 2001. gadā līdz 67% pagājušajā gadā. Ļoti augsts pirātisma līmenis saglabājies arī filmu tirgū — 85-90% — un videospēļu tirgū — vairāk nekā 90%.

Pētījumā norādīts, ka kopš 1996. gada Latvijā datorpirātisma līmenis ir samazinājies par 32%, kas ir veicinājis programmatūras industrijas izaugsmi par 86%, kopējā IT sektora ieņēmumus palielinājis par 74 miljoniem ASV dolāru (41,44 miljoniem latu), radījis 2100 jaunu darba vietu un veicinājis 37 miljonu dolāru (20,72 miljonu latu) nodokļu iekasēšanu.

Datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācijas «Business Software Alliance» (BSA) Baltijas valstu komitejas valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs žurnālistiem skaidroja, ka Latvijas augstajā datorpirātisma līmenī daļēji vainojama pašu cilvēku nepietiekama līdzdalība problēmas apkarošanā. Viņš arī sacīja, ka Latvijai ir visciešākie kontakti ar kaimiņvalstīm, kas ir lielas datorpirātu produkcijas eksportētājas.

Savukārt BSA izpilddirektors Sandis Voldiņš augsto datorpirātisma līmeni Latvijā skaidroja ar valsts tiesu sistēmas neefektivitāti šajā jomā, jo pirmie tiesātie par intelektuālā īpašuma nelegālu izmantošanu Latvijā bija tikai šogad. Viņš norādīja, ka kaimiņvalstīs datorpirātu sodīšanas sistēma ir bargāka un sodi lielāki nekā Latvijā. BSA pārstāvji nevarēja prognozēt, kāda būs datorpirātisma līmeņa attīstība nākamo gadu laikā. Birkavs pat pieļāva, ka līmenis varētu palielināties.

Pēc pētījumā paustā, Eiropas Savienības (ES) valstu datorpirātisma vidējais līmenis ir 35%, bet Austrumeiropas valstu datorpirātisma vidējais līmenis ir 71%. Lielākās datorpirātu valstis pasaulē ir Vjetnama — 94%, Ķīna — 92% un Krievija, kur datorpirātisma līmenis sasniedz 88%. Savukārt zemākais datorpirātisma līmenis pasaulē ir ASV, kur nelegālās datorprogrammas sastāda tikai 23% no visas iegādātās programmatūras, un Dānija, kur datorpirātima līmenis ir tikai 24%. Pētījumā apkopota situācija datorpirātisma jomā 57 pasaules valstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu