Nākamajos trīs gados datorpirātisma līmeni Latvijā iespējams samazināt par 10%

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz 2006. gadam datorpirātisma līmeni Latvijā ir iespējams samazināt par 10%. Tādējādi Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielinātos par 25,6 miljoniem ASV dolāru (14,37 miljoniem latu) gadā, liecina lielākās informācijas tehnoloģiju (IT) nozares tirgus pētījumu aģentūras IDC pētījums.

Pētījums arī liecina, ka samazinot datorpirātisma līmeni no patreizējiem 58 procentiem līdz 48 procentiem 2006. gadā, Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) nozares uzņēmumu ienākumi gadā palielinātos par 23,7 miljoniem dolāru (13,3 miljoniem latu). Datorpirātismam samazinoties par 10 procentiem katru gadu rastos arī aptuveni 200 jaunas, labi apmaksātas darba vietas, bet valsts nodokļu ieņēmumi katru gadu pieaugtu par 2,6 miljoniem dolāru (1,49 miljoniem latu). Tāpat pētījumā norādīts, ja Latvijā samazinātu datorpirātismu, tā būtu vislielākā ieguvēja Baltijas valstīs, jo Latvijā ir augstākais datorpirātisma līmenis.

Savukārt Datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācijas «Business Software Alliance» (BSA) Baltijas valstu komitejas valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs žurnālistiem atzina, ka vislielākais labums no datorpirātisma samazināšanās būtu nevis IT sektorā, bet gan ar to saistītajās jomās un sabiedrībā kopumā.

Lai samazinātu datorpirātisma līmeni, IDC iesaka veidot stingru valsts politiku šajā jomā, taču, pēc Birkava teiktā, pašlaik valdībai nav pat stingras gribas apkarot datorpirātismu. Tāpat pētījums iesaka veicināt sabiedrības izglītošanu intelektuālā īpašuma aizsardzībā, pastiprinātu uzmanību pievērst digitālajam un interneta pirātismam, samazināt optisko pirātismu un apkarot organizēto noziedzību.

BSA izpilddirektors Sandis Voldiņš žurnālistiem norādīja, ka organizētā noziedzība Latvijā ir ļoti augstā līmenī un \"«Latgalīte» ir tikai aisberga redzamā virsotne». Birkavs arī norādīja, ka datorpirātismu turpmāk vajadzētu uzskatīt ne tikai par tiesisku, bet arī ekonomisku jautājumu.

Arī pasaulē kopumā datorpirātisma līmeni būtu iespējams samazināt par 10 procentiem, tādējādi kompāniju ienākumi palielinātos par 133,3 miljardiem dolāru (74 miljardiem latu) gadā, katru gadu rastos pusmiljons jaunu darba vietu, savukārt nodokļu ieņēmumi palielinātos par 31,3 miljoniem dolāru (11,9 miljoniem latu).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu