BSA izsniedz pirmos sertifikātus uzņēmumiem ar «tīrām» datorprogrammām

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācijas «Business Software Alliance» (BSA) Baltijas valstu komiteja informatīvas datorprogrammu legalizācijas kampaņas ietvaros ceturtdien pasniedza sertifikātus pirmajiem uzņēmumiem, kas lieto tikai licencētas datorprogrammas.

Pirmais sertifikātu saņēma laikraksts «Latvijas Vēstnesis», kurā ir aptuveni 50 datoru, bet pēc tam sertifikātu saņēma celtniecības uzņēmums PBLC, kurā ir aptuveni 30 datoru. Tāpat pašlaik sertifikāta saņemšanu kārto naktsklubs «Nautilius» un radio «Capital FM».

BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs uzsvēra, ka izsniegtais sertifikāts liecina, ka uzņēmumiem piešķirtais sertifikāts norāda, ka uzņēmums ne tikai lielo licencētu datortehniku, bet tajā ir arī IT jomā izglītoti darbinieki un datorprogrammu izmantošana ir pareiza un mērķtiecīga.

Pēc «Latvijas Vēstneša» IT nodaļas vadītāja Normunda Silinieka BNS teiktā, licencētas datorprogrammas ļauj uzņēmumam saņemt tehnisko atbalstu no speciālistiem un iegūt programmu jauninājumus licences ietvaros. Turklāt, lietojot nelicencētas datorprogrammas, jāalgo speciālisti, kuri pašmācības ceļā mēģina tikt galā ar problēmām. Viņš atzina, ka iepriekš «Latvijas Vēstnesī\" bija daļēji licencētas programmas, taču pašlaik visas ir licencētas.

Savukārt būvfirmas PBLC elektomontāžas darbu galvenais speciālists Jevgēnijs Averins BNS atzina, ka, saņemot šādu sertifikātu, iegūst nevis uzņēmuma naudasmaks, bet «jautājums jau ir par to, cik maksā tīrs vārds».

Arī Birkavs BNS apgalvoja, ka, lietojot licencētu programmatūru, finansiālā ziņā uzņēmums ir ieguvējs ilgā laika periodā, kaut gan pašlaik nav veikti pētījumi par licencētu datorprogrammu lietošanas finansiālo ieguvumiem. «Taču, lietojot licencētu programmatūru, uzņēmums iegūst kvalitāti, un galu galā kaut ko jau maksā arī nervi,\" sacīja Birkavs, norādot, ka tuvākajā laikā iecerēts veikt papildu reisus, lai pārbaudītu uzņēmumu datorprogrammu stāvokli.

Jau vēstīts, ka septembra beigās BSA ar plašu informatīvu datorprogrammu legalizācijas kampaņu mainīja līdzšinējo BSA stratēģiju, kas līdz tam bija vērsta uz iebaidīšanu. Jaunā stratēģija balstīta uz palīdzību un izglītošanu. Pēc Birkava teiktā, izsniegtie sertifikāti un mainītā stratēģija nenozīmē, ka BSA pārtrauks sadarboties ar policiju, finanšu policiju un valsts iestādēm.

Kampaņas ietvaros BSA izdevusi arī informatīvu materiālu, kurā aprakstīti padomi, kā novērst nelegālu datorprogrammu lietošanu, kāds ir uzņēmuma risks, tās lietojot, kā arī ieguvumi, kas rodas, lietojot licencētas datorprogrammas.

Pēc BSA datiem, aptuveni 30 līdz 40% uzņēmējdarbības Latvijā lieto nelegālas programmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu