Latvijas lielākais datorpirāts ir pati valsts

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Saeima

Latvijas lielākais datorpirāts un intelektuālā īpašuma aizsardzības pārkāpējs ir pati valsts, datorprogrammu pārstāvju simpozijā trešdien paziņoja datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācijas Business Software Alliance (BSA) Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

Viņš skaidroja, ka nevar runāt par datorpirātisma apkarošanu privātajā sektorā un individuālo lietotāju vidū, kamēr pašās valsts struktūrās ir vislielākā nelegālo datorprogrammu daļa. Birkavs uzsvēra, ka datorpirātisma apkarošanā ir jāiesaista visas valsts institūcijas un no atsevišķu personu centieniem apkarot nelegālo datortehniku jāstrādā pie vienotas sistēmas izveides. Pēc Birkava teiktā, 1999. gadā datorpirātisma līmenis Latvijā bija 90%, 2000. gadā — 77%, bet 2002. gadā — 57%. Viņš pauda cerību, ka šogad legālo datorprogrammu īpatsvars pieaugs.

Viņš pastāstīja, lai apkarotu darorpirātismu, BSA nākamajā nedēļā publicēs grāmatu uzņēmumiem, kurā būs aprakstīti padomi, kā novērst nelegālu datorprogrammu lietošanu, kāds ir uzņēmuma risks tās lietojot, kā arī ieguvumi, kas rodas lietojot licencētas datorprogrammas. Tāpat BSA nākamajā nedēļā iecerējis piešķirt sertifikātus pirmajām divām kompānijām, kas izmanto tikai licencētu programmatūru. BSA plāno ikvienam šādam uzņēmumam piešķirt sertifikātu un publiski slavēt.

Jau vēstīts, ka BSA oktobrī sāks plašu informatīvu datorprogrammu legalizācijas kampaņu, kas galvenokārt būs vērsta uz mazajiem un vidējiem uzņēmējiem. Galvenais uzsvars kampaņā būs uzņēmēju izglītošana par nelicencētas programmatūras lietošanas sekām un optimālākajiem legalizācijas veidiem. Turklāt visas kampaņas laikā — no oktobra sākuma līdz pat 9. novembrim — uzņēmumiem būs iespēja ar lielu atlaidi auditēt izmantojamās datorprogrammas, proti, «spert pirmo soli uz pilnīgu legalizēšanos».

BSA kampaņas ietvaros uzņēmēji pa pastu saņems arī skaidrojošas pamācības par programmatūras uzskaiti un legalizāciju. Tāpat televīzijā un kinoteātros pārraidīs BSA reklāmas rullīšus ar mērķi emocionāli uzrunāt ikvienu nelicencētu datorprogrammu lietotāju.

BSA ir bezpeļņas organizācija, kas dibināta ASV 1988. gadā, lai tās biedri vienoti cīnītos pret datorprogrammu nelegālu kopēšanu un izplatīšanu — datorprogrammu pirātismu. No 2001. gada 17. janvāra Latvijā darbojas BSA Latvijas komiteja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu