Repše negrasās atmaksāt no sava personiskā konta šaubīgos ziedojumus

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Premjers pēc tikšanās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu trešdien žurnālistiem pauda, ka viņa personiskajā kontā Aināra Dzelzes ieskaitītos 2500 latus neatmaksās, jo \"es likumu neesmu pārkāpis\". Viņš uzsvēra, ka atbildība par ziedojumiem trešo personu vārdā jāuzņemas ziedotājiem.

\"Neko neesmu saņēmis pretlikumīgā veidā. Process noslēdzies, nauda saņemta, nodokļi nomaksāti. Provokācijām no Dzelzes nepadošos,\" pauda apņēmību premjers.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, ka tādā gadījumā arī partijas varētu rīkoties līdzīgi Repšem, viņš sacīja, ka \"šāda pozīcija ir pareiza, jo jāatbild tam, kurš ir vainīgs\". Viņš pauda šaubas, kādēļ partijām būtu jāatmaksā tām nelikumīgi ziedotie līdzekļi, ja tās \"labticīgi pieņēmušas ziedojumus un nav pārkāpušas likumu\".

Valdības vadītājs pavēstīja, ka JL atmaksās tai nelikumīgi ziedotos līdzekļus \"tikai tāpēc, ka to nosaka likums\".

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas nogalē JL ziedojumos atklājušās būtiskas neskaidrības - nesakritība konstatēta starp partijas finanšu deklarācijās un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājas lapā publicēto informāciju, turklāt divi JL ziedotāju sarakstos minētie cilvēki publiski paziņojuši, ka izmantoti kā starpnieki. Partiju finansēšanas likums liedz partijas finansēt ar trešo personu starpniecību.

Viens no JL ziedotāju sarakstā minētajiem cilvēkiem Valentīns Kļava, kurš pēc KNAB mājas lapā sniegtās informācijas pērnā gada septembrī partijai ziedoja 9000 latu, medijiem izplatījis informāciju, kurā apgalvo, ka naudu partijai nav ziedojis.

Vīrietis skaidroja, ka pērn viņam kafejnīcā pienākuši klāt nepazīstami cilvēki, kuri teikuši, ka meklējot cilvēkus, kuri varētu ziedot JL. Vīrietis lūgts parakstīt bankas maksājumu orderi, ko viņš arī izdarījis, taču pats naudu nav ziedojis un nezinot, no kādiem līdzekļiem ziedojums partijai veikts.

Par nelikumīgi veiktu ziedojumu medijiem paziņojis arī bijušais advokāts Dzelze, kurš publiski atzinis, ka ziedojis JL kā starpnieks kādas trešās personas interesēs. KNAB mājas lapā norādīts, ka Dzelze JL pagājušā gada janvārī ziedojis 2500 latu. Dzelze gan neatklāj, kādas personas interesēs rīkojies.

Nedēļas nogalē, salīdzinot JL finanšu dokumentus par pagājušo gadu, arī atklājies, ka JL finansiālās darbības deklarācijā uzrādīta par aptuveni 100 000 latu mazāka summa, nekā partija iepriekš deklarējusi KNAB publicēšanai mājas lapā.

JL visa pagājušā gada laikā saņēmis 508 623, 07 latus. Partija lielākoties ienākumus pagājušajā gadā guvusi no ziedojumiem un dāvinājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu