Vides aizsardzības klubs premjeram iesniedz parakstus pret celulozes rūpnīcu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

VAK vēstulē pieprasa \"kā pilnīgi neveiksmīgu\" noraidīt izvēlēto celulozes rūpnīcas celtniecības vietu, kā arī jebkuru citu vietu Daugavas baseinā šādu izmešu tipa rūpnieciskajam objektam. Uzsākot jaunas vietas izvēli celulozes rūpnīcas būvniecībai, VAK aicina ņemt vērā Eiropas Savienības (ES) vides normatīviem.

Pēc vides aktīvistu domām, piedāvātā celulozes rūpnīca būtu pārāk gigantiska Latvijas mērogiem. VAK uzskata, ka rūpnīcai būtu jābūt vismaz trīs četras reizes mazākai un, lai būtiski samazinātu vides resursu patēriņu, būtu iesakāms celulozes fabriku celt kopā ar integrētu papīrfabriku, kuras ražotnes lielums atbilstu Latvijas tirgus vajadzībām. VAK uzskata, ka tajās būtu nepieciešams ieviest starptautiskos vides kvalitātes standartus, kā arī lietot bezhlora celulozes balināšanas tehnoloģijas.

Ņemot vērā plānoto celulozes rūpnīcas izmešu apjomu un saturu, VAK papildus ietekmes uz vidi novērtējumam obligāti pieprasa veikt arī ietekmes uz veselību novērtējumu. Tas esot nepieciešams, lai varētu profesionāli analizēt un izvērtēt ietekmi uz iedzīvotāju veselību rūpnīcas darbības laikā, kā arī to ietekmi, ko rūpnīca pēc tās darbības izbeigšanas varētu atstāt uz nākamo paaudžu veselību.

Tāda paša satura vēstuli kā premjeram VAK plāno iesniegt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājam Indulim Emsim (ZZS), kā arī Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts biroja direktoram Jānim Avotiņam.

Jau ziņots, ka valdības darba grupa, kurai bija jāizvērtē valsts gatavība īpaši atbalstīt AS \"Baltic Pulp\" celulozes rūpnīcas projektu, nolēmusi to neatbalstīt. Valdība par šo jautājumu varētu lemt tuvākajās nedēļās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu