Zināms, kas ir Siguldas tiltu apsēdušās dīvainās parādības

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ Siguldas iedzīvotāji ziņoja par dīvainām lidojošām parādībām uz tilta pār Gauju. Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes asociētais profesors Voldemārs Spuņģis sarunā ar TVNET apstiprināja, ka tās ir viendienītes.

Viendienītes lido uz gaismu

Aplūkojot TVNET lasītāju iesūtītās fotogrāfijas un videomateriālu, profesors atzina, ka tas bijis efektīvs skats, bet viņam pašam nav gadījies redzēt tādu.

Viendienīšu bari saistīti ar diviem apstākļiem. Pirmkārt, noticis viendienīšu masveida uzlidojums. Viendienīšu dzīve ir ļoti īsa - no dažām stundām līdz dažām dienām.

Otrkārt, viendienītes lidojušas uz tilta lampu gaismu.

Parasti dabā nav vērojama tik liela viendienīšu koncentrācija, bet šie kukaiņu bari lidojuši uz gaismu.

Viendienīšu bari atlidojuši no Gaujas, kur mīt viņu kāpuri.

Spuņģis norādīja, ka cilvēkiem nebūtu jābaidās no viendienītēm, jo tās ir ļoti miermīlīgas. Viņas nevar nodarīt pāri ne cilvēkiem, ne dzīvniekiem.

Lielākie ieguvēji no šīs situācijas būs apkārtējo rajonu putni, kuriem pēc viendienīšu nakts uzlidojumiem būs bagātīgas brokastis.

Viendienīšu skaits samazināsies

TVNET lasītāju atsūtītajos fotoattēlos redzams, ka pie automašīnu stikliem pielipušas arī viendienīšu mātītes ar olu maisiem. Tas nozīmē, ka šīs olas netiks izdētas un viendienīšu skaits samazināsies.

Taču šādi gadījumi neapdraud viendienīšu sugas pastāvēšanu.

Ja vien iespējams, cilvēkiem, ieraugot viendienīšu barus, vajadzētu izslēgt gaismas avotu, uz kuru lido kukaiņi. Protams, braucot ar mašīnu naktī, tas nav iespējams. Tāpat tilta apgaismojums paredzēts cilvēku drošībai.

Ja iespējams, vēlams speciāli nespīdināt viendienīšu bara virzienā bateriju vai citu gaismas avotu.

Ne visu vasaru

Profesors skaidroja, ka viendienīšu uzlidojumi parasti notiek īsu brīdi - tikai dažas dienas. Viņš mierināja, ka šādi viendienīšu bari Siguldā nebūs vērojami visu vasaru.

TVNET jau vēstīja par Siguldas iedzīvotāju novēroto naktstauriņu baru, kas radījis ļoti biedējošu skatu. «Tie bija miljoniem uz zemes, uz ceļa un gaisā un sitās mašīnas stiklā,» stāstīja Siguldas iedzīvotājs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu