Repše: jāuzstāj uz pilnīgu bezhlora tehnoloģiju plānotajā celulozes rūpnīcā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc tikšanās ar celulozes rūpnīcas projekta investoru Somijas kompāniju \"Metsaliitto\" Repše žurnālistiem sacīja, ka pašreiz galvenā problēma ir rūpnīcas iespējamās ietekmes uz vidi izvērtēšana un tādu ražošanas tehnoloģiju izvēle, kas būtu videi vislabvēlīgākās.

Pēc premjera sacītā, labāk būtu, ja rūpnīcā izmantotu tehnoloģijas, kurās pilnībā nav nepieciešami hlora savienojumi, tā vietā celulozes balināšanai izmantojot ozonēšanu. Investors paudis viedokli, ka iespējams izmantot arī mazhlora tehnoloģijas, kas būtu videi tikpat drošas.

Par plānoto celulozes projektu valdības vadītājs sacīja, ka \"šis ir normāls biznesa projekts, ko īstenos investors\".

\"Kā valsts mēs nodrošināsim tikai infrastruktūru kā jebkuram uzņēmējam,\" sacīja Repše.

Kā ziņots, Somijas eksperti atzinuši, ka vispiemērotākā balināšanas tehnoloģija \"Baltic Pulp\" celulozes rūpnīcai ir elementāro hloru nesaturošā metode, ņemot vērā ekonomiskos un ekoloģiskos aspektus. Šī tehnoloģija samazinot nepieciešamo koksnes un enerģijas daudzumu, vienlaikus nodrošinot labas kvalitātes celulozes ražošanu, kas radot vismazāko ietekmi uz apkārtējo vidi.

Ministru prezidenta biedrs Ainars Šlesers, kurš vada arī valdības darba grupu, šodien atzina, ka investors \"ir gatavs atteikties no vienas tehnoloģijas par labu otrai\", jo neuzstāj uz kādu konkrētu variantu.

Šlesers uzskata, ka to, kādu tehnoloģiju varētu izmantot celulozes rūpnīcā, būtu jāizvērtē vides speciālistiem.

Kā ziņots, \"Metsaliitto\" iecerētājā AS \"Baltic Pulp\" projektā tiek pieļautas trīs celulozes balināšanas iespējas. Divas no tām paredz celulozes balināšanu ar hlora dioksīdu, bet trešā ir tā sauktā (TCF) pilnībā hlora nesaturošā balināšanas tehnoloģija

Pasaulē visbiežāk tiek izmantota elementārā hlora nesaturošā metode (ECF - \"elementar chlorine free\"). Kā norāda somu zinātnieki, ECF balināšanas tehnoloģiju lietošana izslēdz kaitīgo hloru saturošu dioksīna un furāna savienojumu veidošanos. Tiekot gan pieļauta dažu citu hloru savienojumu rašanās nelielos daudzumos, kas rada nelabvēlīgu efektu, taču to prognozētās koncentrācijas būšot ievērojami zemākas par rādītājiem, kas rada nelabvēlīgu vidi.

Pasaulē ar pilnībā hloru nesaturošo metodi jeb TCF ražotā celuloze veido tikai 5% no kopējās balinātās celulozes daudzuma.

\"Baltic Pulp\" sekretārs Grigorijs Rozentāls iepriekš uzsvēra, ka rūpnīcas interesēs ir ražot tādu celulozi, kas ir pieprasīta tirgū. Pašlaik tirgus vairāk pieprasa celulozi, kas balināta, izmantojot hlora dioksīdu. Deviņdesmito gadu sākumā populārākas kļuva bezhlora metodes (TCF), taču jau deviņdesmito gadu beigās, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, esot panākts, ka, lietojot hlora dioksīdu, rūpnīcas nenodara lielāku kaitējumu videi, nekā izmantojot TCF.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu