Aizdomās par nelicencētu programmu lietošanu apķīlā «Fenster» datorus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomikas policijas birojs aizdomās par nelicencētu datorprogrammu lietošanu nedēļas nogalē apķīlājis vairāk nekā 100 izdevniecības nama «Fenster» datoru, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA pagaidām atteicās izpaust izdevniecību, kurā 30. oktobrī pārbaudīta lietotās programmatūras legalitāte un apķīlāti datori. Programmatūras autortiesību aizsardzības organizācijas «Business Software Alliance» (BSA) pārstāvis Jānis Bordāns apliecināja, ka pārbaude notikusi izdevniecībā «Fenster», taču šobrīd ar šo lietu nodarbojas tiesībsargājošās institūcijas.

Policija norāda, ka vēl tiek precizēts pārbaudītās izdevniecības izmantoto nelicencēto datorprogrammu apjoms un vērtība.

Izdevniecības nama «Fenster» komercdirektors Andris Līvmanis aģentūrai LETA noliedza, ka uzņēmums izmanto nelicencētu programmatūru, skaidrojot, ka pārbaudes dienā uzņēmums nav varējis policistiem uzrādīt «pāris papīrus». Laikrakstu izdošana neesot traucēta.

Aģentūrai LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka izdevniecībai bija dots laiks, kurā tā drīkst dokumentāli pierādīt, ka programmas ir licencētas.

SIA «Izdevniecības nams «Fenster»» izdod laikrakstus «Vesti Segodņa», «Vesti», «Semj Sekretov», «Komersant Baltic», «TV-programma», «Latvijas Santīms».

Pagājušajā nedēļā policija sadarbībā ar BSA rīkojusi reidu, kas, kā apgalvo policija, bijis viens no līdz šim vērienīgākajiem visā Austrumeiropā.

Policija norāda, ka deviņos mēnešos Latvijā ir ievērojami palielinājies reģistrēto noziegumu skaits autortiesībās un blakustiesībās — konstatēti 34 šādi noziegumi. Pārkāpumi reģistrēti ne vien Rīgā, kur bijis lielākais pārkāpumu skaits — 11, bet arī Rīgas rajonā, Daugavpilī un Rēzeknē.

Par nelicencētas programmatūras lietošanu draud kriminālā vai administratīvā atbildība, kā arī no vainīgā uzņēmuma var tikt piedzīta kompensācija programmatūras dubultas maksas apmērā. Šādu kompensāciju ir tiesīgi pieprasīt attiecīgās programmatūras ražotāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu