Izdevniecībā «Fenster» reidā vairāk nekā 100 datoros atklāj pirātisku programmatūru

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Policija pagājušās nedēļas nogalē, pārbaudot izdevniecībā «Fenster» Rīgā lietotās programmatūras likumību, atklājusi, ka visos tās datoros — kopumā vairāk nekā 100 -, izmantota nelicencēta datorprogrammatūra.

Pēc sabiedriskās organizācijas «Business Software Alliance» (BSA) sniegtās informācijas, Ekonomikas policijas pārvaldes (EPP) ceturtdien paveiktais rezultātu ziņā esot viens no vērienīgākajiem reidiem visā Austrumeiropā pēdējo gadu laikā, BNS informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā. Šobrīd visi izdevniecības datori apķīlāti, policija precizē izdevniecības izmantoto nelicencēto datorprogrammu apjomus un vērtību.

Pēc galīgā nelegāli instalētu datorprogrammu apjoma noteikšanas izdevniecībai draud ne vien kriminālatbildība vai administratīva atbildība, bet arī dubultas kompensācijas maksas piedzīšana, kas izriet no nelegālās produkcijas vērtības un ko tiesīgi pieprasīt attiecīgās programmatūras ražotāji.

BSA izpilddirektors Sandis Voldiņš BNS pastāstīja, ka termiņš to datorprogrammu licenču iesniegšanai, kuras izdevniecības amatpersonas nebija spējušas uzrādīt reida laikā, ir otrdiena. Bet dienu vēlāk policija sadarbībā ar BSA varēs apkopot informāciju par izdevniecībai draudošo atbildību un kompensāciju apjomiem par tām programmām, kurām licences nebūs iesniegtas.

«Fenster» BNS apliecināja, ka grāmatvedības reģistru informācija par datorprogrammām izdevniecībai jāiesniedz līdz otrdienai, tostarp «Fenster» norādīja, ka secinājumus par nelicencētās programmatūras esamību vai neesamību vajadzētu izdarīt tikai pēc pilnīgas informācijas izskatīšanas un salīdzināšanas. Izdevniecība pauda, ka jautājumu par pārkāpuma esamību iespējams apspriest tikai pēc materiālu izskatīšanas tiesā.

Izdevniecība apgalvoja, ka pirms tam ziņu izplatīšana par nelicencētas programmatūras esamību izdevniecībā «Fenster» nav pamatota. Pārbaudē, pēc izdevniecības sniegtās informācijas, policija apsekojusi daudz vairāk nekā 100 datoru, līdz ar to aplami būtu arī izteikt informāciju par visas izmantotas programmatūras nelikumību.

Jau vēstīts, ka dienu pirms šī reida EPP priekšnieks Rauls Kviesītis ar BSA vadību pārrunāja turpmākās sadarbības plānus un veicamos pasākumus datorprogrammu pirātisma apkarošanas jomā.

Gada deviņos mēnešos kopumā valstī ir būtiski palielinājies reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaits autortiesību un blakustiesību jomā. Minētajā laika posmā kopā saistībā ar autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem un nelikumīgām darbībām ar pirātiskiem ierakstiem un programmatūru reģistrēti 34 likumpārkāpumi, no kuriem atklāti 16.

Pārkāpumi reģistrēti ne vien Rīgā, kur konstatēts lielākais pārkāpumu skaits — 11, bet arī Rīgas rajonā, Daugavpilī un Rēzeknē. Turpmāk EPP šādas vērienīgas pārbaudes sadarbībā ar BSA plāno veikt regulāri.

Izdevniecība «Fenster», kuru kopš 1993. gada vada tās dibinātājs Andrejs Kozlovs, ir viena no lielākajām krievu valodā iznākošo preses izdevumu izdevējām Latvijā. «Fenster» paspārnē iznāk «Vesti Segodņa», «7 Sekretov», «Komersant Baltic», «Komersant Baltic Daily», «Mājas dakteris» un bezmaksas reklāmas avīze «Ls».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu