Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
/nginx/o/2018/07/11/8647475t1h7119.jpg)
Gatavojoties Mārtiņdienai, daudzās mājās galdā tiek likts Mārtiņdienas zoss cepetis. Ar kādiem izdevumiem jārēķinās, lai tiktu pie kārotā cepeša?
Ne jau visur kārotā cepeša cena ir vienāda:
- Vidzemes tirgū Mārtiņdienas zosis maksā Ls 18-25 gabalā. Nopērkamas arī uz svara — ap Ls 5 kilogramā;
- «Rimi» veikalos zosis maksā Ls 3,99;
- plašā zosu izvēle ir Rīgas Centrāltirgus gaļas paviljonā — cenas sākot no Ls 10 līdz 25.
Ja maciņš kārotajam cepetim pa plānu, vai tieši otrādi — pa lielu, iespējams nopirkt arī:
- ap 20 kilogramu smagu tītaru par apmēram Ls 70 (Centrāltirgus);
- pīles par Ls 6-12 (Centrāltirgus), vai pa Ls 4 kilogramā (Vidzemes tirgus);
- mājās audzētu Mārtiņgaili pa Ls 6 (Centrāltirgus);
- vienkārši vistu, vidēji pa Ls 1,25 kilogramā.
Zosu audzēšanas laiks ir aptuveni 5-6 mēneši. Putnus sāk nobarot pavasarī, vasarā, un iestājoties vēsākam laikam, tās uzkrāj taukus, un tad tiek kautas un vestas uz tirgu. Zosu «biznesam» ir sezonāls raksturs — tās pārdod no oktobra– novembra līdz apmēram janvārim.