Zoodārzā jau sešpadsmito reizi svērs Galapagu bruņrupučus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīgas Zooloģiskajā dārzā, turpinot sākto tradīciju, 26.jūlijā jau sešpadsmito reizi tiks svērti Galapagu bruņrupuči, kurus uz svariem šoreiz atkal liks aizsardzības ministrs, kādreizējais svarcēlājs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Kādreizējais svarcēlājs un olimpietis ar karavīru palīdzību uz svariem liks zoodārzā mītošās Galapagu bruņrupuču meitenes Čelsiju un Trīni. Bruņurupuču svēršanas un mērīšanas rezultātus pierakstīs Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), informēja Zooloģiskā dārza informācijas dienestā.

23 gadus vecās Galapagu bruņrupuču meitenes uz Rīgu tika atvestas 1995.gadā, un pirmajā svēršanas reizē 2001.gada vasarā to svars nepārsniedza 40 kilogramus. Tad ar celšanu un nešanu Bergmanis tika galā viens pats. Gadu gaitā Trīna pieauga līdz pat 110 kilogramiem, bet Čelsija gandrīz 90 kilogramiem un palīgā tika aicināti teju vai visi Latvijas, un ne tikai, dižākie svarcēlāji un stiprinieki.

Tagad jau dažus gadus bruņrupuču svars nedaudz samazinās, jo radikāli izmainīta to ēdienkarte, palielinot veselīgo zaļumu īpatsvaru. Rūpējoties par vērtīgo rāpuļu veselību un labsajūtu, šogad viņu aplokā izveidots sekls dīķis, kurā veldzēties karstās vasaras dienās.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči dzīvo Galapagu salās, kur uz atsevišķām saliņām kādreiz bija sastopamas 15 šo rāpuļu pasugas. Piecas no tām pašlaik jau ir pilnībā iznīcinātas.

Zoodārza bruņrupuču svēršanas pasākums ir mēģinājums pievērst sabiedrības uzmanību daudzu dzīvnieku sugu neapskaužamajam liktenim. Cilvēkiem ir dots spēks un prāts, lai darītu labu, lai palīdzētu, nevis iznīcinātu.

Galapagu bruņrupuču svēršana Zooloģiskajā dārzā notiks rīt plkst.15.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu