Genocīdā apsūdzētais Krievijas pilsonis Nikolajs Tess pirmdien Kurzemes apgabaltiesā paziņoja, ka sevi par vainīgu cilvēku izsūtīšanā neatzīst un lietu uzskata par safabricētu.

Tiesa pirmdien sāka 81 gadu vecā Tesa slimības dēļ vairākkārt atliktās lietas izskatīšanu.

Apsūdzētais norādīja, ka lieta ir safabricēta un viņš cilvēku izsūtīšanā nav piedalījies. Tess savu nevainību varot apstiprināt ar faktiem.

Tess informēja, ka sūdzējies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), jo uzskata, ka, saucot viņu pie atbildības par genocīdu, pārkāptas viņa cilvēktiesības. Taču ECT viņa sūdzību izskatīšanai nepieņēma.

Eksperti atzinuši, ka Tess veselības stāvokļa dēļ sēdē var piedalīties divas stundas dienā. Pirmdien viņš gan piekrita tiesā uzkavēties ilgāk. Sirmgalvis ar grūtībām pārvietojas. Uz tiesu viņu pavadīja Krievijas ģenerālkonsulāta pārstāvji.

Tesa aizstāvis Roberts Eglītis norādīja, ka tiesājamais ir ieinteresēts, lai lietu izskatītu pēc iespējas ātrāk.

Tiesas sēdē piedalījās daudzi krievu valodā runājoši pensijas vecuma cilvēki, tāpēc zāle bija pārpildīta.

Tiesa pirmdien uzklausīja četrus cietušos. No vairākiem deportētajiem cilvēkiem saņemti iesniegumi, ka viņi vecuma, slimības un nevarības dēļ tiesā nevar piedalīties.

Cietusī Dzintra Miksone tiesai stāstīja, ka viņa uz Sibīriju izsūtīta kopā ar māti Annu Tumpeli, tēvu Jāni Tumpeli un abiem nepilngadīgajiem brāļiem, kad viņai bija tikai deviņi gadi. Kareivji ieradušies naktī un, pavēršot pret meiteni šautenes stobrus, likuši celties un 15 minūšu laikā savākt ceļam nepieciešamo mantību.

Lai gan māte bijusi slima un gulējusi gultā, ģimene sadzīta vilciena vagonā, slimai sievietei medicīniskā palīdzība nav sniegta, tāpēc Anna Tumpele neilgi pēc ierašanās Sibīrijā, Omskas apgabalā, 30 gadu vecumā mirusi. Pēc dažiem gadiem izsūtījumā ar nervu sabrukumu miris arī Jānis Tumpelis.

Dzīves apstākļi izsūtījumā bijuši smagi. Tumpeļu ģimenes bērni, paliekot bez vecākiem, bijuši spiesti sākt strādāt, vēl būdami nepilngadīgi. \"Es no bada biju uzpampusi. 1955.gadā man ar jaunāko brāli atļāva atgriezties Latvijā, un mēs no Sibīrijas atbraucām kā divi mazi kropļi,\" pauda Miksone.

Arī citi cietušie atzina, ka apstākļi izsūtījumā viņiem bijuši smagi — bijis jācieš bads un aukstums. Visi cietušie atzina, ka joprojām nezinot, par ko tika deportēta viņu ģimene.

Lietas izskatīšana turpināsies otrdien, kad tiesa nolasīs pārējo cietušo liecības un, iespējams, uzklausīs arī tiesājamo.

Tesu apsūdz par noziegumiem pret cilvēci un genocīdu. Viņš, būdams Valsts drošības ministrijas pilnvarotais, piedalījies Latvijas iedzīvotāju deportācijās 1949.gada martā.

Apsūdzībā norādīts, ka Tess sastādījis un parakstījis dokumentus par 138 cilvēku, tostarp vairāku mazgadīgu bērnu un gados vecāku cilvēku, izsūtīšanu, no kuriem 11 izsūtījumā miruši.

Tesam kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp