Foto: AFI/Aigar

Saeimas izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājam Jānim Ādamsonam bija pamats saistīt triju amatpersonu — Andra Šķēles, Valda Birkava un Andreja Sončika vārdus ar pedofilijas lietu, šodien tiesā sacīja televīzijas raidījuma \"Nedēļa\" veidotāji Edvīns Inkēns un Vairis Stašāns.

Pēc Inkēna domām, Ādamsons nevienu neapsūdzēja, bet gan visu minēja pieļāvuma formā. \"Tādā formā, kā viņš minēja šos uzvārdus, viņam bija tiesības to darīt, cits jautājums — vai to vajadzēja darīt,\" teica Inkēns.

Vairis Stašāns bija kategoriskāks, sakot, ka \"tas, ko pateica Ādamsons, bija absolūta patiesība\".

Stašāns sacīja, ka par saviem vai savu paziņu seksuālajiem kontaktiem ar Birkavu viņam stāstījis ne viens vien jaunietis. Saliekot tabulā visu pedofilijas lietā pieminēto personu vārdus un jautājot katram iesaistītajam jaunietim, vai viņš ko zina par šīm personām, Birkavam \"krustiņu\" esot bijis visvairāk.

\"Viens liecinieks konkrēti pateica, ka viņam bijušas seksuālas attiecības ar Birkavu, citi teica, ka zinot, kam ir bijušas,\" liecināja Stašāns.

Žurnālists tiesai stāstīja, ka būtībā pedofilijas skandāla sākumā viņš vācis informāciju nevis par amatpersonām, bet gan par Ainaru Eisaku. Sākotnējo informāciju viņš guvis no laikraksta \"Jaunā Avīze\", tālāk jau informāciju ieguvis no Intas Fogeles un Jura Millera, kuri, tāpat kā Eisaks, iesaistījušies skaistumkonkursu rīkošanā. \"Ja es pareizi sapratu, tad Fogele tajā laikā bija par kaut ko sastrīdējusies ar Eisaku, tādēļ viņa bija labs informācijas avots,\" teica žurnālists.

Par Birkavu viņam stāstījis kāds puisis no Liepājas, kurš tajā laikā esot regulāri \"apkalpojis\" arī bijušo \"Latvijas pasta\" ģenerāldirektoru Aivaru Droiski, stāstīja Stašāns. Sākotnēji šis puisis negribējis neko stāstīt, taču Stašāns viņu pierunājis tikties ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieku. Pēc tikšanās liecinieks bijis nobijies, teicis, ka SAB darbinieks viņu biedējis utt. Pēc dažām dienām puisis piekritis žurnālistam izstāstīt par saviem sakariem ar amatpersonām. Kā sapratis Stašāns — puiša \"darba devējs\" Droiskis bija viņu \"izmetis no mājas\".

\"Tas puisis domāja, ka SAB darbinieks par tikšanos ir painformējis toreizējo SAB vadītāju Laini Kamaldiņu, kurš savukārt informējis Droiski,\" liecināja Stašāns, \"tad laikam viņš jutās aizvainots un piekrita par to visu runāt.\"

Stašāns un arī Inkēns liecināja, ka geju aprindās figurējusi kāda amatpersona ar iesauku \"Miedziņš\". Kā sacīja Inkēns, šis vārds ļoti atgādina bijušā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora Andreja Sončika uzvārda tulkojumu. Tieši šis fakts bijis par iemeslu, kādēļ liecinieku piesauktā palama raidījuma sižetā neizskanēja.

Inkēns tiesā noliedza, ka būtu piedāvājis Sončikam neminēt viņa uzvārdu, ja tiks atlaists nodokļu uzrēķins uzņēmumam \"Lido nafta\". \"Cik man zināms, tad tik liela nodokļu parāda, par kādu runāja Sončiks, šim uzņēmumam nekad nav bijis. Un šādas sarunas arī mums nekad nav bijis,\" teica liecinieks.

Tiesa šobrīd ir nopratinājusi nedaudz vairāk kā pusi no visiem lieciniekiem. Uz tiesu dažādu iemeslu dēļ neieradās 24 liecinieki. Daži no viņiem tiks saukti atkārtoti, citu liecības tiks nolasītas. Nākamā tiesas sēde šajā lietā būs tikai nākamā gada 30.martā, jo tiesnesim ir nozīmētas izskatīšanai citas lietas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp