/nginx/o/2018/07/11/8653355t1hfdac.jpg)
Mūsu lasītāji vēlējās kaut ko uzzināt par karstajiem ziemas dzērieniem. Ziemas karstajiem dzērieniem jābūt aromātiskiem, dzidriem un košā krāsā. Krūzītei rokās ir jābūt patīkami siltai, bet baudāmajam malkam — gardam.
Karstvīns
Aromātiskais karstvīns parasti saistās ar Vāciju un Ziemassvētku laiku.
Tas ir karsts alkoholiskais dzēriens, kas gatavots no sarkanvīna, cukura un garšvielām. Karstvīnu var gatavot arī no baltvīna, bet cukura vietā izmantot medu vai sīrupu.
Karstvīnam var pievienot gatavo garšvielu maisījumu vai gatavot savu speciālo. Tradicionālās karstvīna garšvielas ir kanēļa miziņa, krustnagliņas un apelsīna vai citrona miziņas. Var pievienot arī rīvētu muskatriekstu vai tā ziedus, anīsa zvaigznes, kardamonu, smaržīgos piparus.
Karstvīnam pievienojamajām garšvielām jābūt svaigām un aromātiskām, nav ieteicams veidot lielus krājumus.
Punšs
Vārds, «punšs» cēlies no hindu valodas un tulkojumā nozīmē «pieci». Arī klasiskais punšs sastāv no pieciem komponentiem: ruma vai degvīna, cukura, citronu sulas, stipras melnās tējas, garšvielām.
Mūsdienās punša pagatavošana ir radošs process. Var izmantot dažādus svaigus, konservētus vai žāvētus augļus. Cukuru var aizstāt ar medu vai kādu sīrupu.
Punša gatavošanai var izmantot sarkanvīnu, saldos liķierus un sulas — vīnogu, ābolu, dzērveņu un citas.
Īpašs ir olu punšs, kuru gatavojot pievieno olas vai to dzeltenumu, saldo krējumu, un tā virsu pārkaisa ar rīvētu muskatriekstu, lai iegūtu pikantu garšu. Olu punšu nevar pārkarsēt, jo tad olas pārvērtīsies pārslās.
Groks
Uz Eiropu groku atveda jūrnieki. Šī dzēriena maisījumā ir vismaz trīs komponenti: karsta melnā tēja; cukurs; rums vai brendijs.
No 18. gadsimta groks kļuva par populāru dzērienu gan Anglijas, gan Baltijas jūras ziemeļu ostu pilsētās. Pat vissaltākajās un vējainākajās dienās groks palīdzēja jūrniekiem izturēt.
Vācijas ziemeļu daļā iecienīts ļoti stingrs groks no ruma, cukura un karsta ūdens. Te radies teiciens: grokā ieliet rumu ir obligāti, bet ūdeni tikai vēlami. Šī groka klasiskā attiecība ir — ruma un ¼ daļa ūdens.
Ziemassvētku somu groks
Pudele gatava karstvīna
1-3 ēdamkarotes Madeiras vīna
½ glāzes brūnā cukura
1/3 glāzes rozīņu
1-2 kanēļa standziņas
Sprīža gara apelsīnu miziņas spirāle
¼ glāzes mandeļu lapiņu
¼ glāzes degvīna
Katlā savieno visas sastāvdaļas, izņemot degvīnu, un uzkarsē. Groku salej sasildītās krūzītēs un, ja vēlas, pielej degvīnu. Pasniedz uz šķīvīša ar karotīti.
Groks ar viskiju
2 daļas viskija
1 daļa citronu sulas
Tējkarote cukura
3 daļas karsta ūdens
Citrona šķēlīte
Rīvēts muskatrieksts
Krūzē lej karsto ūdeni, tam pievieno un izšķīdina cukuru, tad pievieno citronu sulu un viskiju. Groku rotā ar citrona šķēlīti, kurai uzrīvēts muskatrieksts.
Tējas un ananasu punšs
125 ml stipras melnās tējas
125 ml baltvīna
2 ēdamkarotes ananasu sulas
Puse ananasa šķēles
50 ml ruma
Citrona šķēlīte
Katlā lej tēju, baltvīnu un ananasu sulu, tad uzkarsē, līdz 70 grādu temperatūrai. Ananasu šķēli sagriež mazos kubiņos un saber sasildītā krūzē. Pārlej karsto dzērienu, pievieno rumu un citrona šķēlīti. Pasniedz uz šķīvīša ar karotīti.
«Melnā balzama» punšs
1 daļa «Melnā balzama»
4 daļas upeņu sulas
Krustnagliņa
Visas sastāvdaļas savieno katliņā un uzkarsē. Lej sarkanvīna krūzītēs.
Brendija punšs
1 daļa brendija
4 daļas ķiršu vai dzērveņu sulas
Kanēļa miziņa
Visas sastāvdaļas savieno katliņā un uzkarsē. Lej sarkanvīna krūzītēs.
Karstvīns
Pudele sarkanvīna
2 apelsīni
Kanēļa standziņa
5 krustnagliņas
3 ēdamkarotes medus
5 smaržīgie pipari
Apelsīnam nogriež 2 sprīža garas miziņas spirāles. No abiem apelsīniem izspiež sulu. Sarkanvīnu lej katlā, pievieno apelsīna miziņu, kanēli, piparus, krustnagliņas un karsē. Uzkarsētam vīnam pievieno medu un maisa, līdz tas izkusis. Pielej apelsīnu sulu, samaisa un lej glāzēs.
Baltvīna karstvīns
Pudele baltvīna
3 ēdamkarotes karameļu cukura
½ glāze gaišo rozīņu
½ glāze žāvētu aprikožu
Citrons
Kanēļa standziņa
Anīsa zvaigzne
Šķipsniņa kardamona
Citronam nogriež sprīža garu miziņas spirāli un izspiež sulu. Baltvīnu lej katlā, pievieno citrona miziņu, rozīnes, aprikozes, kanēli, anīsu, kardamonu un cukuru. Šķidrumu uzkarsē. Karstvīnu pēc vēlēšanās var izkāst un pasniegt bez biezumiem. Ja vīnu pasniedz ar karsētajām rozīnēm un aprikozēm, tad krūzīti liek uz šķīvīša un pievieno karotīti.
Padoms
- Karsto dzērienu gatavošanai vajag lielu katlu, koka karoti maisīšanai un kausiņu dzēriena saliešanai krūzītēs. Var noderēt arī maza rīvīte, piemēram, muskatrieksta, mandeļu vai riekstu sarīvēšanai, ass nazis un sietiņš noliešanai.
- Karstos dzērienus pasniedz caurspīdīgās stikla krūzītēs uz kājiņas (īru kafijas vai karstvīna krūzītes). Ja punšam vai vīnam pievienoti arī svaigi vai žāvēti augļi — rozīnes, plūmes, āboli, tad krūzīti liek uz šķīvīša un pasniedz arī karotīti.
- Karstos dzērienus nav ieteicams sildīt atkārtoti. Tos lej termosos vai karsē lielās stikla karafēs un kannās virs tējas sveces liesmas.
- Karstvīnu un punšu karsē uz lēnas uguns traukā bez vāka līdz 60-70 grādu temperatūrai (šķidrumam izdalās tvaiks, bet nav burbuļu). Tos nedrīkst uzvārīt!
[gal:270419]