Par dalību universālveikala «Centrs» spridzināšanā pieprasa 13 gadu cietumsodu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Trešdien Rīgas apgabaltiesā tiesu debatēs prokurors Ivars Vildavs krimināllietā par dalību universālveikala «Centrs» spridzināšanā apsūdzētajam Leonardam Butelim (Gromovam) pieprasīja 13 gadu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Butelis apsūdzēts par to, ka, izpildot organizētāja vēlmi, viņš universālveikalā ievietojis divus spridzekļus. Krimināllieta par sprādziena organizēšanu vēl atrodas izziņā Drošības policijā, bet pret Buteli lieta tika izdalīta atsevišķi.

Sprādzieni universālveikalā notika 2000. gada 17. augustā, un tajos cieta 35 cilvēki, no tiem trīs guva smagus savainojumus. Viena sieviete vēlāk slimnīcā mira. Gromovu apcietināja 2001. gada 24. oktobrī. Viņš savu vainu neatzīst un norāda, ka lieta ir safabricēta.

Butelis apsūdzēts pēc trijiem Krimināllikuma pantiem — par terorismu, tīšu slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos un ieroču un sprāgstvielu iegādāšanos un glabāšanu. Viņam uzrādītas apsūdzības pēc Krimināllikuma 88. panta 1. daļas, 117. panta 3. daļas un 10. punkta, 233. panta 3. daļas.

Krimināllietā par cietušajiem un civilprasītājiem atzītas 56 fiziskās personas, kuru prasības summa ir Ls 1904, ko veido sprādzienā nodarītie zaudējumi. Par civilprasītājiem atzītas arī trīs juridiskās personas — «Parekss-banka», «Hansapharm» un «RIMI Baltija». To prasības apjoms ir Ls 69 465.

Drošības policija 1972. gadā dzimušo Buteli aizturēja 2001. gada 24. oktobrī, kad viņš iebrauca Latvijā.

Par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, kura izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā un kuru izdarījusi personu grupa, var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Par sprāgstošas vielas vai spridzināmās ietaises izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez atļaujas var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu