/nginx/o/2018/07/11/8653955t1h895b.jpg)
To, ko sen zina katrs alkohola lietotājs — šampanietis “sit pa galvu” ātrāk nekā citi alkoholiski dzērieni — apstiprina arī zinātnieki.
Alkoholiskie burbuļdzērieni apreibina ātrāk, turklāt zinātnieki domā, ka līdzīgs efekts rastos, ja kombinētu gāzētu ūdeni ar vīnu.
Vīnu vai šampanieti?
Sarijas universitātē notika kontrolēts pētījums, iesaistot 12 brīvprātīgos. Puse no viņiem dzēra gāzētu šampanieti un 6 — atgāzētu šampanieti. Psihologs un eksperimenta koordinators Frenks Ridauts konstatējis, ka alkohola līmenis straujāk pieauga gāzētā dzēriena lietotājiem.
Katrs brīvprātīgais vienā eksperimenta sesijā izdzēra divas glāzes šampanieša. Kā ziņo žurnāls New Scientist, pēc piecām minūtēm viņiem asinīs vidēji bija 0,54 promiles alkohola. Tiem, kas dzēra šampanieti bez gāzes, vidēji bija 0,39 promiles. Pieļaujamais reibums autobraucējiem lielākajā daļā Eiropas valstu ir 0,5 promiles (Latvijā 0,4).
40 minūšu ilgā eksperimenta beigās šampanieša dzērājiem reibonis vidēji sasniedza 0,7 promiles, tiem, kas bija dzēruši šampanieti bez gāzes, bija tikai 0,58 promiles.
Šampanieša glāzē vidēji ir 250 miljoni burbulīšu. Dzerot gāzētu ūdeni kopā ar vīnu, rodas tāds pats efekts, kā dzerot šampanieti.
Ja nevēlaties strauji apreibt, labāk izvēlēties vīnu, turklāt pa starpām nedzerot gāzētu minerālūdeni.
Absorbcijas teorija
Zinātnieki, kas veica pētījumus Sarijā, nespēja izskaidrot, kādēļ šampanietis apreibina ātrāk. Visdrīzāk tas notiek tādēļ, ka to ātrāk absorbē gremošanas sistēma. Viena no teorijām apgalvo, ka burbuļi (ogļskābā gāze) kaut kādā veidā paātrina alkohola virzību gremošanas traktā. Kādreiz kāds fizioloģijas profesors man stāstīja, lai sievieti ātrāk dabūtu gultā, viņai jāpiedāvā šampanietis. Skaidrojot, ka kuņģī uzsūcas samērā neliels alkohola daudzums, turklāt slēdzējmuskulis, kas atrodas starp kuņģi un divpadsmit pirkstu zarnu kādu laiku alkoholu notur kuņģī. Taču gāzes burbulīši atslābina šo slēdzējmuskuli, un alkohols ātrāk pārvietojas uz zarnām, kur arī notiek intensīva alkohola uzsūkšanās. Parasti kuņģī uzsūcas tikai 20% izdzertā alkohola, bet pārējais uzsūcas zarnās.
Veicot datortestus, šampanieša dzērājiem bija nepieciešams 200 milisekundes vairāk laika, lai pamanītu attālākus priekšmetus, salīdzinājumā ar uztveri, kāda viņiem bija pirms šampanieša dzeršanas. Šampanieša baudītājiem zūd modrība. Viņiem bija grūtāk pamanīt trīs pāra vai nepāra ciparus nejaušu skaitļu virknēs. Tomēr atmiņu un vispārējo reakciju šampanietis neietekmēja vairāk nekā citi alkoholiskie dzērieni.