Foto: AFP

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Ģenerālprokuratūrai nosūtītajā tā saucamās digitālās televīzijas krimināllietā lūdz sākt kriminālvajāšanu kopumā pret desmit personām, arī pret uzņēmēja un ekspolitiķa Andra Šķēles firmas «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» (UVK) darbinieku Hariju Krongornu.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska sacīja, ka pārējās deviņas aizdomās turētās personas neatklās, līdz būs pieņemts lēmums par kriminālvajāšanas sākšanu.

Šubrovska piebilda, ka prokuratūrai lēmums par kriminālvajāšanas sākšanu jāpieņem desmit dienu laikā, sākot no pirmdienas, 8. decembra.

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers sacīja, ka krimināllietas materiāli ir apkopoti 41 sējumā. Viņš norādīja, ka tas ir liels darba apjoms, tomēr solīja, ka lēmums par apsūdzību celšanu tiks pieņemts likumdošanas kārtībā — desmit dienu laikā.

Adlers kategoriski atteicās patlaban izpaust to personu vārdus, pret kurām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, jo apsūdzības šīm personām var arī necelt, tādēļ, publiskojot viņu vārdus, šiem cilvēkiem būtu nodarīts morāls kaitējums. Nevienai no deviņām personām, kuru vārdi tiek turēti slepenībā, nav piemērots neviens no drošības līdzekļu veidiem.

Pirmdien krimināllietu ierosināja pret Krongornu

Pirmdien KNAB paziņoja, ka nosūtījis Ģenerālprokuratūrai tā saucamās digitālās televīzijas krimināllietu, taču tad bija zināms tikai viens aizdomās turētais — Krongorns, kas pašlaik atrodas apcietinājumā. KNAB gan norādīja, ka izmeklēšana krimināllietā vēl nav pabeigta — arī pēc krimināllietas nodošanas prokuratūrai KNAB kopīgi ar Ģenerālprokuratūru turpinās izmeklēšanu.

KNAB digitālās televīzijas krimināllietu ierosināja 1. septembrī par valsts amatpersonu rīcību digitālās televīzijas ieviešanā — krimināllieta ierosināta gan par tīšām darbībām valsts amatpersonu rīcībā, gan par valsts amatpersonu pienākumu nepildīšanu, kas izraisījušas smagas sekas. Vēlāk krimināllieta ir papildināta ar Krimināllikuma pantiem par krāpšanu lielā apjomā un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apjomā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Digitālās televīzijas projekta ieviešanas ietvaros «Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs» (DLRTC) avansā Lielbritānijas kompānijai «Kempmayer Media Limited» (KML) bija pārskaitījis četrus miljonus latu. Daļu naudas KML meitas kompānija Latvijā bija pārskaitījusi uz firmas «Digital Inernational Ltd» kontu Maltas bankā «Lombard bank».

Krimināllietas ietvaros KNAB 10. novembrī aizturēja UVK darbinieku Krongornu. KNAB Krongornu tur aizdomās par krāpniecību lielā apjomā un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apjomā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Birojs uzskata, ka Krongorns bija patiesais uz Maltu pārskaitītās naudas saņēmējs, jo viņš piedalījies «Digital International Ltd» dibināšanā un Maltas bankā identificēts kā kompānijas patiesā labuma guvējs. Krongorns līdz šim sev inkriminētos noziegumus nav atzinis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp