«Intel Prescott» procesori nonāks tirgū februārī

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Hardware

Kāds «Intel» tuvs avots ziņo, ka korporācija gatavojas oficiāli izlaist uz 90 nm tehnoloģijas bāzes ražotos galddatoru procesorus «Prescott» 2004. gada 2. februārī. Kā tika paredzēts, jaunie procesori papildinās esošo «Pentium 4» saimi un tiks apzīmēti ar nosaukumu SSE3.

Nākamā gada 2. februāris būs liela diena korporācijai «Intel», jo tā sāks piedāvāt izplatītājiem septiņus jaunus galddatoru procesorus. Jaunumu sarakstā atrodami četri jauni «Prescott» procesori ar 1 megabaita otrā līmeņa kešatmiņu, 800 MHz «Quad Pumped Bus» kopni un iestrādātām SSE3 un «Hyper-Threading» tehnoloģijām. To ātrums būs 3,4, 3,2, 3,0 un 2,8 gigaherci. Ceļu pie lietotājiem sāks arī «Pentium 4 Extreme Edition» 3,4 GHz procesors ar 2 megabaitu kešatmiņu, 800 MHz QPB kopni un HT tehnoloģiju, «Intel Pentium Northwood» 3,4 GHz procesors ar 512 kilobaitu kešatmiņu, kā arī «Intel Pentium 4 2,8A» procesors ar «Prescott» kodolu, 533 MHz PSB kopni, 1 megabaita kešatmiņu un SSE3 tehnoloģiju, taču bez «Hyper-Threading» tehnoloģijas.

ASV jaunie procesori vairumtirdzniecībā maksās no 163 dolāriem par «Intel Pentium 4 SSE3 «Prescott» 2.80A» līdz 999 dolāriem par «Intel Pentium 4 Extreme Edition 3.40GHz». Savukārt 15. februārī pasaules lielākais procesoru ražotājs plāno izlīdzināt «Northwood» un «Prescott» cenas, tāpēc mikroshēmas ar 512 KB un 1 MB kešatmiņu maksās vienādi.

Jaunie «Intel Prescott» procesori ir aprīkoti ar 478 adatu kontaktu, taču vismaz daži no procesoriem nebūs savietojami ar pašlaik lietotajām «Socket 478» mātes platēm. Savukārt jau nākamā gada otrajā pusē «Intel» sāks piedāvāt procesorus un mātes plates arī LGA775 izpildījumā.

«Intel Prescott» ceļš pie lietotājiem nav bijis viegls. Sākumā tika plānots, ka jaunie procesori tiks oficiāli piedāvāti šā gada otrajā ceturksnī, taču prezentācijas datums tika pārcelts par vairākiem mēnešiem. Vairāki analītiķi «Prescott» pareģo problēmas, kas raksturīgas patlaban pieejamajiem «Intel» 90 nm lieljaudas procesoriem, — dielektriskos pārrāvumus vai tā saucamo tuneļa efektu.

Daži avoti apliecina, ka «Intel Prescott» arhitektūrā līdzās «Hyper-Threading» un SSE3 uzlabojumiem ir iekļautas arī 64 bitu datu apstrādes iespējas. Šīs iespējas nav savietojamas ar AMD64 tehnoloģiju un nebūs pirmajos «Prescott» procesoros. Vēl vairāk — runā, ka «Intel» negatavojas paplašināt «Prescott» funkcionalitāti līdz 2005. gadam, kad, iespējams, AMD 64 bitu procesori būs ieguvuši vairāk vai mazāk vērā ņemamu tirgus sektoru un sāks jūtami ietekmēt «Intel» pārdošanas apjomus.

«Intel» vadība gan šos apgalvojumus komentēt atsakās.

Resursi internetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu