Kalniete, Zālīte, Verpakovskis, Starkovs un Kušners — pašlaik populārākie «Eiropas cilvēki Latvijā»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārlietu ministre Sandra Kalniete, dzejniece Māra Zālīte, bijušais Eiropas integrācijas biroja vadītājs Edvards Kušners, futbolists Māris Verpakovskis, Latvijas futbola izlases treneris Aleksandrs Starkovs — šie cilvēki šobrīd saņēmuši visvairāk balsu «Eiropas kustības Latvijā» (EKL) rīkotajā aptaujā «Eiropas cilvēks Latvijā».

Daudz tiek balsots arī par Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu un dziedātāju Mariju Naumovu, kuras ieguva «Eiropas cilvēka Latvijā» nosaukumu iepriekšējos divos gados.

Jau ziņots, ka EKL ik gadu rīko aptauju, lai noskaidrotu, kurš cilvēks, pēc sabiedrības domām, pagājušajā gadā visvairāk tuvinājis Latviju Eiropai. Aptaujā iespējams piedalīties vēl sešas dienas, līdz 15. decembrim, balsojot pa pastu un sūtot izvirzītā kandidāta vārdu un uzvārdu, kā arī pamatojumu EKL Basteja bulvārī 14.

«ekl@parks.lv

Par Kalnieti balsotāji raksta: «Spoža literāra veiksme Eiropas mērogā»; «Grāmatas «Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos» izdošana Francijā — nozīmīgai ES iedzīvotāju daļai ir iespēja iepazīt Latvijas vēsturi, un tas varētu palīdzēt eiropiešiem labāk mūs saprast»; «Gan kā ārlietu ministre, gan kā spēcīga personība viņa vistiešāk ir varējusi virzīt Latviju dalībai ES».

Citi balsotāji īpaši uzsvēruši Kušnera izdarīto, rakstot, ka «viņa vadībā Eiropas integrācijas birojs ir veicis lielu ieguldījumu valsts sagatavošanā dalībai ES». Pēc balsotāju domām, bijušais Eiropas integrācijas biroja vadītājs ir «nepelnīti aizmirsts».

Uzmanību guvusi arī dzejniece Māra Zālīte «par nenovērtējamu ieguldījumu sabiedrības pārliecināšanā pirms tautas nobalsošanas». Zālīte esot «cilvēks, kam Latvijā uzticas daudzi».

Balsotāji ir sajūsmā par Verpakovski un raksta: «Te komentāri ir lieki. Latvijas vārds izskan Eiropā un pasaulē kā vēl nekad. 2004. gadā Latvija skaisti iestāsies ES. Šeit nu mēs esam īpaši, un to vajadzētu uzsvērt.»

Minot Starkova paveikto, balsotāji atzīst, ka «Latvijas izlase iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā, ne jau pateicoties vieniem Māra Verpakovska vārtiem, bet gan tam darbam, ko Starkovs veltīja komandai».

Kā Eiropas cilvēka titula kandidāti minēti arī vairāki mākslinieki un citi kultūras darbinieki, piemēram, Alvis Hermanis, diriģenti Agita Ikauniece un Ints Teterovskis, Imants Lancmanis, Inese Galante.

Kuriozu balsojumu starpā EKL nosauc priekšlikumu Eiropas cilvēka nosaukumam izvirzīt rakstnieci un publicisti Daci Rukšāni, jo viņa «ar saviem romāniem un rakstiem vienkārši perfekti tuvinājusi Latviju ES kultūras līmenim un tautas vērtību sistēmai».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu