Jaunas paaudzes DVD standarts saasina formātu karu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Elektronikas ražotāju grupa ir apstiprinājusi jaunās paaudzes DVD atskaņotāju tehnisko standartu, taču, iespējams, šis solis ir tikai pirmā ofensīva gaidāmajā formātu karā.

Asociācija «DVD Forum», kuras mītne atrodas Tokijā, ir nostājusies «Toshiba» un «NEC» zilā lāzera DVD atskaņotāju pusē. Izmantojot zilā lāzera tehnoloģiju, iespējams izgatavot DVD diskus, kuru ietilpība piecas reizes pārsniedz šābrīža disku ietilpību. Šādā diskā var saglabāt līdz 3 stundām augstas izšķirtspējas video. Paredzams, ka šīs tehnoloģijas nozīme ievērojami pieaugs, jo tuvāko 5 gadu laikā arvien vairāk mājokļos parādīsies paaugstinātas attēla kvalitātes jeb «High Definition» televizori.

DVD foruma pārstāvji jau agrāk paziņoja, ka atbalstīs tikai vienu zilā lāzera tehnoloģijas standartu, tāpēc var secināt, ka forums ir noraidījis «Blu-Ray» risinājumu, kuru piedāvā «Sony», «Matsushita» un «Philips» konsorcijs.

Resursi internetā

DVD forums
Blu-Ray

 

Šāda neuzticības izteikšana varētu kļūt par iemeslu kārtējam DVD formātu karam. Iepriekšējā kara rezultātā tirgū nonāca DVD-R/RW, DVD+R/+RW un RAM diski, kuri šobrīd visi cīnās par vietu zem saules. Lai gan forums, kurā apvienojušies 220 elektronikas un masu mediju uzņēmumi, savulaik izlēma atbalstīt DVD-R/RW formātu, tas tomēr būtiski nav ietekmējis +R/+RW formāta popularitāti.

Komentējot šo lēmumu portālam «e-Commerce Times», Denverā bāzētās «+RW Alliance» pārstāvis Džerijs Brauns ir izteicies, ka, viņaprāt, foruma lēmumam «nav nekādas nozīmes. Tikpat labi «Honda» varētu teikt, ka viņiem nepatīk «Ford» mašīnas», uzskata Brauns.

Pēc viņa domām, būtisku lomu spēlē formāta atbalstītāji. +R/+RW formātu, piemēram, atbalstīja «Dell» un «HP-Compaq», kas kopā pārdod apmēram trešo daļu personālo datoru visā pasaulē. Taču Brauns uzskata, ka ar mārketinga līdzekļiem nevar nodrošināt uzvaru standartu un formātu sacensībā. «Izšķirošo lēmumu pieņems patērētāji, izvēloties vienu vai otru formātu,» viņš saka.

Taču DVD atskaņotāju gadījumā jārunā par vēl kādu spēku, kas ietekmē patērētāju izvēli — tā ir kino industrija. Ja Holivuda nostāsies kāda formāta pusē, zīlēšana, lai noskaidrotu uzvarētāju, kļūs lieka. Pēc analītiķu domām, kino kompānijas atbalstīs tikai vienu standartu, labi atceroties un cenšoties nepieļaut VHS un «Beta» juku ēras atkārtošanos.

Pagaidām gan kino kompānijas īpaši neuztraucas par to, kurš no standartiem izrādīsies dzīvotspējīgāks. Daudz vairāk Holivudai rūp uzvarētāja standartā paredzētie drošības līdzekļi. Amerikas Filmu asociācijas MPAA (Motion Picture Association of America) pārstāvis Metjū Grosmans teic: «Mēs esam tikušies ar gandrīz visu formātu izstrādātājiem un norādījuši uz to, cik svarīgi ir nodrošināt maksimālu satura aizsardzību katrā formātā. Taču pagaidām mēs neesam noskaņoti par labu kādam konkrētam formātam.»

Ražotāju izvēli par labu noteiktam formātam noteiks iespēja gūt peļņu nākotnē. Sadzīves elektronikas ražotāji labi zina, ka pašu aparātu pārdošanas nestā peļņa ir ļoti maza, un cer to paaugstināt, iekasējot licencēšanas maksu no citām kompānijām par to ieviestā formāta izmantošanu. Piemēram, «Philips» lēš, ka, ieviešot jauna formāta diskus un atskaņotājus, pašreizējā 2 līdz 2,5 procentu kompānijas peļņa varētu pieaugt divkārt.

Kamēr kompānijas, kas iekasē licencēšanas nodevas, var smaidīt, tie, kam nodevas ir jāmaksā, ir citādās domās. Piemēram, Ķīnā autoratlīdzība par vienu DVD atskaņotāju var sasniegt 10 dolārus. Šā iemesla dēļ Ķīna var kļūt par melno zirdziņu DVD formātu spēlē. Novembra beigās Ķīnas kompāniju un valdības institūciju darba grupa prezentēja savu iekšējam tirgum paredzēto paaugstinātas kvalitātes DVD standartu — «Enhanced Versatile Disk» (EVD). Ķīnieši izmantojuši veco sarkanā lāzera tehnoloģiju, kas, daudzuprāt, ir nepārprotams izaicinājums DVD foruma un «Blu-Ray» konsorcija centieniem.

Kaut arī Tautas zālē Pekinā notikušajā EVD formāta prezentācijā esot manīts ne viens vien Holivudas boss, viņi visi klusē par kino industrijas iespējamo nākotnes DVD formāta izvēli.

Resursi internetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu