Foto: AFI/Aigars Jansons

Rīgas tiesu apgabala prokuratūra izbeigusi krimināllietu pret skandalozās grāmatas «Homoseksuālisms — cilvēces negods un posts» izdevēju apgāda «Vieda» vadītāju Aivaru Gardu, kas bija apsūdzēts par varas pārstāvja un citas valsts amatpersonas goda un cieņas aizskaršanu.

Lieta izbeigta, jo lietā norīkotajās ekspertīzēs saņemti pretrunīgi ekspertu vērtējumi par grāmatā minētajiem izteicieniem. «Daļa ekspertu uzskatīja, ka šie izteikumi neaizskar cieņu, bet citi bija pretējās domās,» stāstīja prokurore Jolanta Krauze.

Pret apgāda «Vieda» grāmatu ar iesniegumu Drošības policijā vērsās Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts, kas uzskatīja, ka vairākas grāmatā ietvertās frāzes aizskar atsevišķu radio darbinieku godu un cieņu. Prokurore norādīja, ka «par ikvienu grāmatā minēto izteicienu Kolāts varētu sūdzēties tiesā kā jebkurš iedzīvotājs, nevis kā amatpersona», jo tajā Kolāts minēts nevis kā amatpersona, bet gan kā raidījuma «Rīta rosme» vadītājs.

Savukārt Kolāts sacīja, ka «ir pagājis tik ilgs laiks kopš šiem notikumiem, un nedomāju, ka sniegšu prasību tiesā».

Prokurore, izbeidzot lietu, ievērojusi Satversmes tiesas spriedumu, kurš par neatbilstošu konstitūcijai atzina Krimināllikuma pantu, kas paredz sodu par neslavas celšanu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai. Tiesa nosprieda, ka šis pants atzīstams par spēkā neesošu no nākamā gada 1. februāra, ja vien Saeima līdz tam nebūs precizējusi to amatpersonu loku, kuru gods un cieņa būtu īpaši aizsargājami.

Gardam bija uzrādīta apsūdzība par varas pārstāvja un citas valsts amatpersonas goda un cieņas aizskaršanu, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp