Eiropas gada cilvēks Latvijā — Verpakovskis

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Par gada Eiropas cilvēku Latvijā iedzīvotāji šogad atzinuši Latvijas futbola izlases uzbrucēju Māri Verpakosvki, kura lieliskais sniegums Eiropas futbola čempionāta atlases spēlēs palīdzēja Latvijai iekļūt pasaules futbola elitē.

Eiropas kustības Latvijā rīkotās aptaujas noslēguma pasākumā Rīgas Rātsnamā Verpakovski apsveica 2002. gada Eiropas cilvēks Latvijā Marija Naumova, Eiropas kustība Latvijā un citi. Nākamo lielāko balsu skaitu ieguva ārlietu ministre Sandra Kalniete un dzejniece Māra Zālīte, par to informēja projekta «Gada Eiropas cilvēks» vadītājs Māris Noviks.

Verpakovskis žurnālistiem atzina, ka jūtas pārsteigts par izvirzīšanu šim godpilnajam titulam un vēl pārsteigtāks ir par to, ka šo titulu ir ieguvis. Viņš uzsvēra, ka šo godu nopelnījusi visa komanda, jo «viens es to nevaru izdarīt».

Sportists sacīja, ka referendumā balsojis par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un uzskata, ka, Latvijai pievienojoties Eiropas Savienībai, celsies vidējais dzīves līmenis un «Latvija tuvosies Eiropai». Viņš arī piebilda, ka tad, kad Latvija būs ES dalībvalsts, futbolisti varēs spēlēt, piemēram, Anglijā, bez darba atļaujas un «neskaitīsies kā leģionāri, ja spēlēs citās Eiropas valstīs». «No Latvijas dalības ES es saredzu tikai plusus,» atzina Verpakovskis.

Balsojumā par Māri Verpakovski rakstīts: «Pateicoties Mārim Verpakovskim un Latvijas futbola valstsvienībai, Latvijas vārds Eiropā un pasaulē izskanēja ar vēl nebijušu spēku. Tagad par Latviju zina pat tie, kuri līdz šim neziņā raustīja plecus.» Savukārt citi balsotāji uzsver — «tik lielu pozitīvu rezonansi kā Latvijas futbola valstsvienības iekļūšana Eiropas čempionāta finālturnīrā neviens cits notikums Latvijā nav izraisījis», «tāpēc, ka šis cilvēks šogad visspožāk nesa Latvijas vārdu Eiropā. Pasaule vēl dzirdēs par viņu Portugālē», «pasaule Latviju ieraudzīja tik skaistā un pozitīvu emociju pilnā brīdī», «futbols ir vispopulārākais sporta veids Eiropā».

Kāds balsotājs ir aicinājis gada Eiropas cilvēka Latvijā nosaukumu piešķirt «visiem, kuri tautas nobalsošanā teica «jā» Latvijas iestājai ES».

Šogad balsojumā par Eiropas cilvēku piedalījušies apmēram 800 cilvēki, kas izvirzījuši 63 pretendentus šim goda nosaukumam.

Starp izvirzītajiem pretendentiem visbiežāk minēti dzejniece Māra Zālīte, futbola izlases vecākais treneris Aleksandrs Starkovs, premjers Einars Repše, Rīgas domnieks Jānis Misa, Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, bijušais Eiropas Integrācijas biroja (EIB) vadītājs Edvards Kušners, ārlietu ministre Sandra Kalniete, likvidētā EIB informācijas nodaļas vadītāja Linda Jēkabsone un Valsts prezidente Vaira Vīķe Freiberga.

Eiropas kustības Latvijā rīkotajā aptaujā tiek noskaidrots cilvēks, kurš aizvadītajā gadā visvairāk tuvinājis Latviju Eiropai un Eiropu Latvijai. Par 2002. gada Eiropas cilvēku Latvijā kļuva dziedātāja Marija Naumova, 2001. gadā šo nosaukumu ieguva Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. 2000. gadā visvairāk balsu saņēma Renārs Kaupers un grupa «Prāta vētra», 1999. gadā politiķis un valstsvīrs Valdis Birkavs, savukārt 1998. gadā — publicists un Eiropas Komisijas darbinieks Eduards Bruno Deksnis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu