Krievijas vēstniecības ēkā Rīgā 80 gadu vecajam kara veterānam Vasilijam Kononovam otrdien tika pasniegts Krievijas Valsts domes goda raksts par «lielu ieguldījumu cīņā par krievu tautiešu brīvību ārvalstīs».

«Es esmu ļoti aizkustināts, ka esmu saņēmis šādu augstu apbalvojumu,» saņemot goda rakstu, sacīja Kononovs.

Izskatot Kononova lietu, Latgales apgabaltiesa nolēma pārkvalificēt piemēroto apsūdzību, atzīstot viņu par vainīgu bandītismā, un sakarā ar noilgumu nolēma šo personu atbrīvot no kriminālsoda.

Latgales apgabaltiesas tiesnesis Andris Strauts iepriekš pastāstīja, ka apsūdzību tiesājamajam tiesa pārkvalificēja, jo uzskata, ka brīdī, kad Kononovs pastrādāja viņam inkriminētos noziegumus, Latvija bija Vācijas okupēta. Savukārt apsūdzētais pārstāvēja varu, kas vēlāk atbrīvoja Latviju no Vācijas okupācijas.

Prokurors lūdza Kononovam, ņemot vērā tiesājamā veselības stāvokli un vecumu, piespriest brīvības atņemšanu uz 12 gadiem, jo, viņaprāt, celtā apsūdzība tiesā apstiprinājusies ar dokumentāliem pierādījumiem, liecinieku liecībām, apsūdzētā paša tā laika pārskatiem par paveikto un viņa atmiņu pierakstiem.

Kā teikts apsūdzībā, Kononovs vadīja sarkano partizānu grupu, kas ieradās sādžā, lai atriebtos tās iedzīvotājiem par it kā citas partizānu grupas nodošanu fašistiem. Partizāni viņa vadībā nogalināja Krupņiku ģimeni — Mihailu un viņa sievu Teklu, kas bija grūtniecības pēdējā mēnesī, kā arī Mihaila māti Veroniku. Šos cilvēkus dzīvus sadedzināja pašu mājā. Tekla bija mēģinājusi bēgt, taču partizāni viņu panākuši un pa logu iesvieduši degošajā mājā.

Kononovs pēdējā vārdā lūdza tiesu viņu attaisnot, jo neatzīst sevi par vainīgu inkriminētajā noziegumā, kā arī pauda uzskatu, ka šajā lietā «prokuratūra ir zaudējusi objektivitāti».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp