\"Arsenālā\" nozog gleznu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien izstāžu zālē \"Arsenāls\" pagaidām nenoskaidrotos apstākļos nozagta Snaita Etkes glezna \"Inviders Go Home\", taču galerijas vadītāji policiju par notikušo nav informējuši uzreiz, bet tikai pēc ilgāka laika sprīža. Izstādes kuratore pieļauj, ka zādzība ir pašu mākslinieku rīkota \"akcija\".

Izstādes kuratore Ieva Kalniņa stāstīja, ka pazudušajā darbā attēlots Irākas bijušais vadītājs Sadams Huseins, bet gleznas otrajā pusē bijusi piestiprināta šīgada Venēcijas kinofestivāla ieejas biļete. Pazudušā darba vietā kāds ievietojis tā fotokopiju, kas piestiprināta ar līmlenti.

Pēc Kalniņas teiktā, Snaits Etke ir kāda mākslinieka pseidonīms un, iespējams, notikušais ir mākslinieku rīkota \"akcija\". Viņa piebilda, ka uz Mākslas muzeja šodien esot uzzīmēti grafiski Huseina attēli.

Kalniņa sacīja, ka notikuma vietā ieradusies policija, kura pašlaik noskaidro notikušo. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, iespējams, ka zādzība notikusi ap plkst.14.45.

Valsts Mākslas muzeja izstāžu zālē \"Arsenāls\" ir apskatāma Latvijas Mākslinieku savienības rīkotā izstāde \"Rudens 2003: Privātā telpa\". Izstādē kopumā var apskatīt aptuveni 300 darbus.

Valsts Mākslas muzeja direktore Māra Lāce nevarēja pateikt, vai nozagtā glezna ir vērtīga. Viņa atzina, ka neviens no izstādē izliktajiem darbiem nav apdrošināts.

Muzeja direktore: zādzība ir ņirgāšanās par muzeja darbiniekiem

Direktore ir pārliecināta, ka Snaita Etkes gleznas oriģināla aizvietošana ar reprodukciju ir iepriekš izplānota akcija. Par to liecinot arī fakts, ka par \"zādzību\", kura notikusi ap plkst.14.45, plkst.16 tika elektroniski informēti masu saziņas līdzekļi, turklāt elektroniskās vēstules tika izsūtītas it kā no pazīstamā mākslinieka Kristapa Ģelža e-pasta.

Ģelzis teica, ka elektroniskās vēstules masu saziņas līdzekļiem nav sūtījis un par Snaita Etkes gleznas zādzību nav bijis informēts. Arī Ģelzis uzskata, ka \"šī ziņa acīmredzot ir mākslas darba plānota sastāvdaļa\". Mūsdienu elektroniskās komunikācijas iespējas ļauj anonīmi nosūtīt nepieciešamajam galamērķim jebko, piebilda mākslinieks. \"Pieņemu, ka šis e-pasts manā vārdā un jaunā \"talanta\" izpildījumā ir publicitātes izmisuma sauciens vai eksperiments savas radošās nišas meklējumos, varbūt jauns stils — intelektuālais terors,\" teica Ģelzis.

Ģelzis pauda pārliecību, ka Snaita Etkes darbs ir samainīts vai \"nozagts\" paša autora izpildījumā, ko apliecinot arī notikusī \"e-pasta provokācija\". Vainīgo atrast, pēc mākslinieka domām, noteikti ir elementāri, tāpat kā gleznu, bet zaglim labs sods būtu šo faktu vienkārši ignorēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu