LPP ierosinās bērnu kopšanas pabalstus palielināt jau no oktobra

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Pirmās partijas (LPP) Saeimas frakcija aicinās valdību lielākus bērnu kopšanas pabalstus sākt maksāt jau no oktobra, nevis no nākamā gada 1. janvāra, kā to plānojusi valdība.

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas vadītāja Inese Šlesere (LPP) žurnālistiem norādīja, ka valdībā nevajadzētu vilcināties ar pabalstu izmaksu, jo tas būtiski uzlabos ģimeņu situāciju. Viņa arī norādīja, ka Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts sadarbībā ar Ekonomikas ministriju jau pagājušā gada rudenī izstrādāja Ministru kabineta noteikumus un veica aprēķinus par pēcdzemdību atvaļinājuma pabalstu maksāšanu vienam no vecākiem viņa vidējās darba algas apjomā gada garumā pēc bērna piedzimšanas jau no 1. oktobra. «Šobrīd nav argumentu, kāpēc vajadzētu kavēties ar demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un atlikt koncepcijas īstenošanu līdz nākamajam gadam, budžeta iespējas ļauj to sākt īstenot jau šogad,» sacīja Šlesere.

Viņa arī atzina, ka šīs koncepcijas pieņemšana ir tikai pirmais solis ģimeņu atbalstam, un sacīja, ka LPP plāno realizēt vēl vairākas ģimeņu atbalsta programmas, kuru izstrādi sāka īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās Ainars Baštiks (LPP).

Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts ierosinājis paaugstināto bērna kopšanas pabalstu piešķirt arī šogad dzimušajiem bērniem.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Vineta Bērziņa aģentūrai BNS iepriekš stāstīja, ka ministrija atbalsta šādu sekretariāta ieceri, tomēr, lai to īstenotu, jāatrod papildu līdzekļi. «Visticamāk, šādu ieceri varētu realizēt ne agrāk kā pēc oktobra,» teica Bērziņa. «Labklājības ministre Dagnija Staķe ir pārliecināta par ieceres nepieciešamību,» sacīja Bērziņa, piebilstot, «jo ātrāk māmiņām būs lielāki pabalsti, jo straujāk uzlabosies demogrāfiskais stāvoklis».

Valdības šonedēļ akceptētā koncepcija paredz bērna piedzimšanas pabalstu paaugstināt līdz 296 latiem, bet mazuļa kopšanas pabalstu vecākiem, kas kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam un ir nodarbināti, palielināt līdz vidējai algai, no kuras tiek veiktas sociālās iemaksas. Pabalstu aprēķinātu, ņemot vērā šo vidējo algu iepriekšējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas, tomēr izmaksājamais pabalsts nedrīkstētu pārsniegt piecas minimālās mēnešalgas.

Savukārt vecākiem, kuri kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam un nav nodarbināti, pabalstu palielinātu līdz 90 latiem mēnesī, bet personām, kas kopj bērnu vecumā no viena gada līdz diviem gadiem, — līdz 30 latiem mēnesī.

Bērna piedzimšanas pabalstam nākamajā gadā papildus nepieciešami 30,6 miljoni latu, no tiem bērna piedzimšanas pabalstam — 2,4 miljoni latu un bērna kopšanas pabalstam — 28,3 miljoni latu.

Pašlaik bērna piedzimšanas pabalsts ir 196 lati, ja sieviete uzskaitē pie ārsta stājas līdz 12. grūtniecības nedēļai, ja sieviete šo termiņu nokavē, tad — 98 lati. Savukārt bērna kopšanas pabalsts līdz pusotra gadam ir 30 latu, bet no pusotra gada līdz diviem gadiem — 7,5 lati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu