BSA atbrīvos valsts iestādes no nelegālas programmatūras

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš-AFI

Turpinot pērn sāktos darbus pie integrētas datorpirātisma apkarošanas sistēmas izveides, autortiesību aizsardzības organizācijas «Business Software Alliance» (BSA) Latvijas komiteja šogad īpaši pievērsīsies darbam ar valsts iestādēm un policiju, kā arī likumu pilnveidošanu un izglītojošām aktivitātēm.

BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs vakar žurnālistiem norādīja, ka tiks pastiprināta sadarbība ar Valsts kontroli, Datu valsts inspekciju un Valsts ieņēmumu dienestu. Ar policijas līdzdalību plānots īpaši pievērsties datorprogrammu legalitātes pārbaudēm uzņēmumos ar lielu datoru skaitu. Šim nolūkam kopā ar Iekšlietu ministrijas ekspertīžu centru tiks papildus mācīti un sertificēti 15 datorprogrammu eksperti. Arī valsts iestādēs, ja radīsies nopietnas aizdomas par nelicencētas programmatūras izmantošanu, tikšot veiktas pārbaudes.

«Diemžēl jāsaka: lai arī ar atsevišķām valsts iestādēm izveidojusies laba sadarbība, augstākajā politiskajā līmenī mūsu darbībai trūkst atbalsta. Nopietnu politiskās gribas trūkumu cīnīties pret autortiesību pārkāpumiem Latvijai pārmet arī BSA savā starptautiskās situācijas pētījumā,» sacīja Birkavs.

Viņš atgādināja, ka organizācijas aktivitātes sekmējušas datorprogrammu pirātisma līmeņa samazinājumu. Kopš 1999. gada nelegālo programmu īpatsvars Latvijā samazinājies no 90 līdz 58% 2002. gadā. Pagājušā gada sasniegumi vēl nav zināmi. Pēc Birkava teiktā, pirātisma līmenim jābūt zemākam, bet tas noteikti vēl nebūs līdzīgs Eiropas Savienības vidējam rādītājam — 34%.

Pērn kopumā veikti 13 Finanšu un Ekonomikas policijas reidi, pievēršoties gan datortehnikas mazumtirgotājiem, gan uzņēmumiem, kas lieto datorprogrammas uzņēmējdarbībā. Kā liecina pērn realizētās «Mystery Shopper» (Noslēpumainais pircējs) akcijas rezultāti, kuras ietvaros tika pārbaudīta vietējo mazumtirgotāju piedāvātās programmatūras legalitāte, datorpirātisma apkarošanas jomā konstatēts būtisks uzlabojums — no 207 Latvijā apmeklētajiem veikaliem iespēja iegādāties nelegālu programmatūru pircējam piedāvāta 27% gadījumu, kamēr projekta pirmajā posmā 2002. gadā tas darīts 68% gadījumu.

Organizācijas valdes priekšsēdētājs norādīja, ka BSA mainījusi savu taktiku no primitīvas nelegālo datorprogrammu izmantotāju baidīšanas pret aicinājumu sadarboties, atzīt, ka izmanto pirātu programmas un nomainīt tās. Tomēr draudi ar nepatikšanām paliek BSA pārliecināšanas līdzekļu arsenālā.

BSA pilnvarotais pārstāvis zvērināts advokāts Jānis Bordāns skaidroja, ka palēnām augļus dod pirms vairākiem gadiem sāktās tiesas prāvas, dažas no tām beigušās ar notiesājošiem spriedumiem. «Tas ir labs piemērs gan tiesnešiem, kas var pārliecināties, ka šādas lietas izskatāmas, gan BSA var norādīt autortiesību pārkāpējiem, ka nelegālo datorprogrammu lietošanas dēļ var nonākt pat cietumā,» sacīja Bordāns.

Kā pilnīgi jauna autortiesību aizsardzības aktivitāte tiks ieviesta ikgadējā ceļojošā BSA balva par izcilu ieguldījumu datorpirātisma apkarošanā, ar mērķi izcelt kā paraugu tos cilvēkus un organizācijas, kas ar savu darbību būtiski veicinājuši datorpirātisma līmeņa samazināšanu Latvijā. Balva tiks svinīgi pasniegta Starptautiskajā intelektuālā īpašuma aizsardzības dienā 26. aprīlī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu