Ekeuss: Latvijai ir ievērojami panākumi cilvēktiesību jomā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijai ir ievērojami panākumi cilvēktiesību jomā, ekonomikas attīstībā, kā arī demokrātijas ideju nostiprināšanā, piektdien, tiekoties ar Saeimas Ārlietu komisijas pārstāvjiem, atzina Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfs Ekeuss.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, tikšanās laikā Ārlietu komisijas pārstāvji un EDSO augstais komisārs pārrunāja jautājumus par sabiedrības integrācijas gaitu Latvijā — naturalizācijas procesa norisi un izglītības reformu —, kā arī šo problēmu ietekmi uz valsts ārpolitiskajām aktivitātēm.

Tikšanās dalībnieki pauda kopēju viedokli, ka lēmumu īstenošana ārpolitikā un valsts iekšpolitiskie procesi ir savstarpēji atkarīgas un saistāmas sfēras mūsdienu pasaulē.

Pārrunājot izglītības reformas gaitu, deputāts Aleksandrs Kiršteins (Tautas partija) norādīja, ka daudzi krievu tautības iedzīvotāji nav pilsoņi. «Minētā situācija ir izveidojusies vēsturiski — Latvijas okupācijas dēļ, kad rusifikācijas politikas ietvaros tika slēgtas latviešu un minoritāšu skolas un piespiedu migrācijas dēļ mainīts mūsu valsts etniskais sastāvs,» piebilda deputāts.

Kiršteins uzsvēra, ka Latvijā ir viens no liberālākajiem izglītības likumiem Eiropā un arī NATO dalībvalstīs. Kā pamatojumu viņš pieminēja faktu, ka Vācijā ir apmēram divi miljoni krieviski runājošo iedzīvotāju, ASV — apmēram pieci miljoni, Izraēlā — viens miljons un nevienā no šīm valstīm nav skolas ar krievu valodu kā mācībvalodu.

Savukārt deputāts Leopolds Ozoliņš (Zaļo un zemnieku savienība) pateicās par augstā komisāra izrādīto izpratni attiecībā uz Latvijas unikālo vēsturisko situāciju un aicināja izvērtēt vārda «minoritāte» lietojumu okupācijas fakta kontekstā, informē Saeimas Preses dienests.

Ekeuss pateicās par plašo informāciju un uzsvēra: lai gan daudz kas ir paveikts, tomēr nākotnē Latvijai vēl daudz darāmā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu